lördag 16 april 2011

Recap - årets bästa böcker hittills.


Årets bästa hittills, utan tvekan. Jag undrar om någon kommer slå den. Mitt inlägg om den finns här, och har ni inte läst denna hemska men vackra och underbara bok berättad ur en femårings perspektiv än så GÖR DET NU. 


 Årets nästbästa och även senast utlästa. Lite mer om den finns här. Den var lika bra all the way ut alltså och kommer sitta kvar i hjärtat länge, länge. Jag älskade den från första till sista sidan.


James Freys bok om vägen ut från sitt missbruk i 20års-åldern satte sig i mitt hjärta direkt. Jag älskade verkligen  Tusen Små Bitar. Uppföljaren Min Vän Leonard var inte riktigt lika bra, men fortfarande superbra. Jag ser fram emot att läsa Bright Shiny Morning som väntar i bokhyllan... Eftersom den utspelar sig i Las Vegas tänkte jag läsa den i just den staden eftersom jag kommer befinna mig där om ett par månader (!!).


En seriös, välskriven och jättebra bok om två systrar och deras liv under 40 år. Det låter kanske inte så upphetsande, men den var superbra från början till slut och lämnade en liten sorg i hjärtat.


Så himla bra bok alltså, jag älskade den. Den har förövrigt premiär som film nu i dagarna i Sverige med Reese Witherspoon och Robert Pattinson (Twilight) i huvudrollerna. Annorlunda och superb från början till slut.


Eftersom jag älskar lite övernaturliga stories älskade jag även denna bok. Den är lättläst, välskriven, spännande och superbra. Vissa säger att Tidresenärens Hustru är bättre, och gärna för mig - då har jag något ytterligare att se fram emot. Mitt inlägg om denna bok finns här.


Jag diggar verkligen Sofi Oksanen, och nästa att läsa av henne är Stalins Kossor som väntar i bokhyllan. Utrensning handlar iallafall kortfattat om två kvinnors öden som flätas samman i Estland. Berättelsen utspelar sig i både då- och nutid och är gripande, spännande och välskriven från början till slut.
Jättefin kort ungdomsroman om en tjej som är med om en bilolycka och svävar mellan liv och död under ett dygns tid då hon ser sig själv utifrån. Ska hon orka kämpa för att stanna kvar? Jag ser verkligen fram emot fortsättningen Where She Went som är på ingång.


Okej, boken är inget litterärt mästerverk, men jag kan inte hjälpa att jag gillade den svinmycket och hade svårt att lägga ifrån mig den. Det enda jag inte gillade var slutet, men egentligen hade den inte kunnat sluta på något annat sätt. Huvudpersonerna, Dexter och Emma, är så verkliga att de känns som vänner efter ett tag, ungefär som när man följer en tv-serie.


En annorlunda reportagesamling om vad som händer med oss som lik. Organtransplantationer, förruttning, experiment. Boken tar oss igenom det mesta både bakåt i tiden och nutid och trots sitt tunga ämne är boken skriven på ett lättsamt och bitvis skämtsamt sätt. Ett tips är dock att inte läsa den samtidigt som man äter eller innan man ska sova...

Sånt himla bra bokår alltså! Just nu läser jag bok tre i Dexter-serien, och eftersom jag är ett mega-Dexter-Fan kommer dessa böcker att få egna inlägg.

2 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Ah, jag har bara last Oksanen, inte nagon av de andra. ack for alla bra tips!

Duktiga Tjejen sa...

De nada!