torsdag 26 maj 2011

Vägen mot körkort...


Förra våren köpte Monki och jag en bil tillsammans. En sprillans ny KIA. Cash. Typ alla mina sparpengar gick, men det var så värt det och alla pengar och mer därtill är nu tillbaka på sparkontot (oh sweet workinglife!). Grejjen är ju bara den att jag inte har körkort, så vi har övningskört och övningskört, och jag tycker att det är så himla tråkigt att köra bil. Uff. Igår tog jag iallafall de första två lektionerna (2x40min) på körskolan och fick höra att jag lärde mig snabbt och borde klara körkortet på möjligtvis snäppet under medel.

Bara det att medel är 40 körlektioner, och varje lektion kostar ju ungefär 600 spänn. Plus riskettan och risktvåan, teori, uppkörning och allt annat jag redan har lagt ut för såsom tillstånd, handledarutbildning, egen bil och bensin osv. Vi får väl säga en sisådär 30.000-40.000 papp då rent till körskolan?

Målet var att bli klar innan 30 men det är ju omöjligt om man säger så. Både för att det nu rent fysiskt är försent, men också för att jag inte ens hade pengarna innan dess. Vem sjutton har det? Är det föräldrar som bekostar körkortet eller? Okej att det var mycket billigare och enklare förr, men ändå.

Jag hoppas att det är värt det.

23 kommentarer:

Sussie sa...

Jepp, föräldrarna.
För min del har det varit nödvändigt med körkort o bil.. men der beror ju hur man bor...

Trillingnöten sa...

Fan, det suger med körkort faktiskt! Jag hade tur och hann spara ihop lite slantar innan alla de här galna nya reglerna kom med handledarutbildningar och andra skumma utbildningar som kostar skjortan...Annars hade jag aldrig haft råd. Inga föräldrar som kunde bekosta en enda krona. Nån övningskörning kanske. Jag körde kanske 15 lektioner max på körskolan under ett år. Vad fasiken gör man? Det är hutlöst. Kommer snart bli en klassfråga tyvärr...eller nya slags lån kanske? Studielån och körkortslån?

Duktiga Tjejen sa...

önskar att mina föräldrar oxå hade fixat, vad skönt det hade varit nu! Men visst, i Sthlm behövs det inte på samma sätt, men där jag mest bor nu är det rätt nödvändigt, det är svinjobbigt att ta sig nånstans då det inte är rustningstrafik. Och att handla, att gå 2km med matkassar är drygt.

Duktiga Tjejen sa...

Körkortlån kommer säkert! Stört, dock. Eller så blir det en klassfråga. Jag hör nu till öfre. (Kidding). Ska man behöva vänta tills över 30 för att ha råd liksom? Galet.

pim sa...

är medel 40 lektioner? jag har aldrig hört någon ta 40 lektioner förutom jag själ då som tog 48 :)fast då var det ju mycket billigare. jag betalade 220 kronor och tog mitt körkort under gymnasiet och nej inga föräldrar här inte. jag var den enda av min vänner som fick betala. jag tog sparpengar, sommarjobbade och tog av studiebidraget som då var ynka 750 kronor. det blev mao inte mycket över till andra nöjen. sammanlagt kostade mitt 18000 med tre uppkörningar. men jag var också tvungen att ha det.

Duktiga Tjejen sa...

Pim: Bra jobbat! Jag är övertygad om att snittet har ökat iochmed kraven som har ökat på att ta körkort. För ngåra år sedan var det ju inte alls lika höga krav.

Underlandet sa...

Jag tog körkort i gymnasiet men det var mina föräldrar som betalade hela kalaset... Men är det verkligen högre krav nu? Teoriprovet är ju i alla fall mycket lättare nu än det var förut.

Duktiga Tjejen sa...

Ja, det är mkt högre krav nu! Fler kurser osv. Och dyrare som fan.

Duktiga Tjejen sa...

Förövrigt måste man klara teori och uppkörning samma månad nu eller i man har 2mån? Annars måste man börja om...

egoistiska egon sa...

Jag sparade ihop varenda krona av körkortet själv. Fick barnbidraget när jag var 12 år med krav att 50% skulle gå till körkortet. Plus att jag fick ta ifrån de sparpengar som var mina sen tidigare för att ha råd. Började övningsköra direkt när jag var 16, mamma och pappa pushade mig stenhårt att övningsköra HELA tiden så när jag väl tog körlektioner behövde jag bara 10 stycken.

Brave New Life sa...

Så värt det.

Duktiga Tjejen sa...

Åh, hade jag fått så mkt pengar dom barnbidraget + sparpengar från att jag var 12 hade jag nog lagt dem på resor... Fast då är det ju ändå lite föräldrarna som bekostar?

Värt det, I hope!

egoistiska egon sa...

Hur menar du då?

Duktiga Tjejen sa...

Jag menar om man får barnbidraget från så tidigt med villkor att 50% går till körkort + har sparpengar frå föräldrarna innan, så är väl körkortet finansierat av föräldrarna typ? Jag tycker dock att det är jättebra, önska att jag hade haft samma. När jag var 12 fick jag kanske 100 i månaden och barnbidrag (studiebidrag) från gymnasiet. Hoppas det inte missförtås.

Duktiga Tjejen sa...

Men jäkla telefon som hittar på egna ord, ser att mina meddelanden är lite svåra att tyda ;)

Lala sa...

Jag gick en intensivkurs och då var körkortet klart på 4 veckor. Minns ej antalet lektioner? Tror hela kalaset gick på 12000kr och det fick jag av päronen och moster. Tror aldrig jag fått tummen ur om det inte vore för intensivkursen, tyckte det var astrist och låååångdraget att köra med päronen och allt annat lockade mer än att övningsköra. Hade aldrig klarat vara utan körkort nu!!!! (11 år sedan jag tog).

Duktiga Tjejen sa...

Har starka funderingar på det där med intensivkurs... Alla jag känner som har gått en sån rekommenderar den. Det verkar ju onekligen även bli billigare i längden?

egoistiska egon sa...

Förstår vad du menar men då kan man ju dra det ännu längre - staten betalade mitt körkort eftersom barnbidrag är ett statlig bidrag.

Och sparpengarna var mina pengar, inte mina föräldrars.

mimiamelie sa...

Intensivkurs för 3 år sen. Är 27 år.
15000:- och lappen i handen. Betalade själv via ett lån, färdig med betalningen nu.
Så otroligt värt det, hade kört lite på körskola tidigare men det gick så lång tid mellan lektionerna (typ 1 gång i veckan, allt jag hade råd med) så jag lärde mig inget... Då tog jag ett lån och fick det gjort på studs.

Duktiga Tjejen sa...

Egon- och vilka är staten? Jo vi, alltså dina päron som betalade skatten som de fick igen iform av barnbidrag.. ;) Men okej, då kan man ju även säga att jobbet betalar mitt körkort nu eftersom jag bekostar det genom lönen som de betalar... Okej, kommer ingen vart. Är avis på er alla dom har körkort iallafall, så himla skönt att ha det och ni är superduktiga! Jag tycker att det är svårt...

Lala sa...

Kör på en intensivkurs! Då är det fort gjort och pengarna verkar du ju ha!

Duktiga Tjejen sa...

Ska kolla upp intensivkurs snarast.

Sussie sa...

Jag gick också en intensivkurs då för .. många år sen. ;) Tycker det var ett bra sätt, man hann inte glömma så mkt mellan gångerna.