torsdag 14 juli 2011

Min alldeles, egna bok.

För ett tag sedan skrev jag om min bok här på bloggen. Den var då under första korrläsning, och nu ska den iväg på en andra innan jag skickar in den till förlag. Jag har fått tips om att skicka till tre olika i taget, så det är faktiskt exakt vad jag ska göra. Mitt mer konkreta sökande efter förlag börjar därmed precis nu.

Jag är nervös, spänd, förväntansfull. När jag hör att t.ex. Jonas Jonassons Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann blev ratad massvis med gånger tappar jag dock hoppet lite grann. Vad vill förlagen ha, och hur ska jag presentera materialet på bästa sätt? Tänk om de tycker att mina 202 A4 inte är bra?

Tillsvidare fortsätter jag att sluka böcker och bli inspirerad och inspirerad igen. Femtio utlästa hittills i år.


22 kommentarer:

Linnea i Alabama sa...

Det är så coolt! häftigt och modigt!

Colombialiv sa...

Åh! Jag håller tummarna jättehårt!

egoistiska egon sa...

Ring förlagen och fråga vettja! Mnga har säkert info på
Deras sajter också. Lycka till!

Johanna sa...

Superhäftigt!! Vad handlar boken om?

Och vad är det för en kul bok-app du har där, sån vill jag också ha :)

Kan man se vad andra läst också, vore ju ett supersmart sätt att få lite boktips.

Johanna sa...

Glömde det viktigaste: LYCKA TILL MED FÖRLAGEN!!

Duktiga Tjejen sa...

Johanna: bok.nu, en sight, ingen app!

Egon: Jepp, de har info på hemsidorna, men det var mest kvaliteten och andra saker jag syftade på.

Burgschki sa...

men weiii!! åh lycka till.

Trillingnöten sa...

Wow! Nu jäklar! Superspännande och så klart jag köper boken när den kommer ut :) Det är ju givet! Ska bli roligt!

Duktiga Tjejen sa...

Tack alla by the way! <3

Emmas Bokhylla sa...

Jag ar sa jakla imponerad, det ar en alldeles fantastisk insats, att fa ihop en hel bok! Jag onskar verklgien att jag ocksa kommer dit en dag!!
Jag haller alla tummarna och ar overtygad om att det kommer att ga skitbra!

Hanna B sa...

Det är så spännande med din bok, håller alla tummar!!

Duktiga Tjejen sa...

<3

Joanna Björkqvist sa...

Hej!

Grattis till att ha skrivit en bok - härligt!

Jag har också skrivit en bok och skickat in den till förlag, så här jag delar gärna med mig av mina erfarenheter.

Jag tycker att min idé är jättebra och själva boken inte heller så dum, men förlagen tycks inte hålla med och det är ju det allra vanligaste med debutanter, tyvärr.

Jag tycker att du ska skicka in ditt manus till alla förlag du kan hitta samtidigt! Eftersom det tar mellan 3 och 6 månader att få svar kommer det annars att ta en evig tid.

Dessutom kommer du troligen att få en standardrefus helt utan personliga omdömen, så att vänta för att korrigera är ingen idé. Det kommer mest troligt bara att vara ett tack för att du skickat in ditt manus, men eftersom de får in så många kan de inte ge ett personligt svar.

Nu hoppas jag naturligtvis att de genast jublar och slåss om att få ge ut din bok, men mitt heta tips är att skicka till alla samtidigt, för att minska väntetiden.

Jag önskar dig verkligen LYCKA TILL i den hårda bokbranschen och vill också passa på att tipsa om att det numera är lätt att ge ut sin bok via ett print-on-demand-företag. Då trycks böckerna allt eftersom och det kan vara en idé.

Jag funderar på att göra det själv och ett annat alternativ är att trycka upp böcker, ha dem i garaget och sälja dem själv!

Klart att våra böcker ska ut till läsarna, eller hur?! Frågan är bara hur det ska gå till! Satsa hårt och berätta hur det går längs vägen!

Tummar hålls!

Duktiga Tjejen sa...

Johanna: TACK för tips, så himla mycket värt! Det var en författarcoach som tipsade om tre förlag i taget, just för att man kan ha tur och få feedback. Om så inte är fallet är det verkligen lika bra att skicka till alla på en gång... Det verkar verkligen vara hur svårt som helst att få boken utgiven, så jag förväntar mig det värsta.

Tusen, tusen tack för din input!

Vad handlar din om? Jag ska spana in din blogg...

De kallar mig Skrållan sa...

Tuffing! Jag ser fram emot att köpa den på Adlibris! :-)

Hanna Lans sa...

Vad du än gör, gör inte som jag... ;) Jag skickade in till de största förlagen på nyårsdagen. Med ett kasst följebrev och en annan titel än den jag har idag.

Men sedan så! Jag orkade vänta i tre månader, sedan bestämde jag mig för att starta eget förlag. Tanken är att det ska utvecklas med andra författare, men jag får göra detta långsamt, eftersom det är många turer att lära sig av.

Rent krasst så tror jag att du ska försöka bli vän/bekant med någon på mindre förlag. (Inte så litet som mitt, utan några som gett ut några titlar i alla fall) så vet de vem du är och är mer benägna att ge dig en chans och att ge dig ett omdöme i alla fall.

Oavsett hur du ger ut/ges ut, så kommer jag köpa och läsa!

Duktiga Tjejen sa...

Skrållan: <3

Hanna: Tack för din kommentar! Hur hade du gjort om du hade gjort om det? Min pappa känner en som jobbar på ett mindre förlag, men det känns så fel att gå den vägen, vet inte varför. Har inte funderat på om det ens kan vara en väg förrän nu faktiskt... Jag träffade honom en gång som sa "Hör av dig när boken är klar". Hur kan jag ha glömt det?

Jag vill köpa din bok, kan jag göra det direkt igenom dig istället för via Adlibris?

Joanna Björkqvist sa...

KLART att du ska använda dig av alla kontakter du har och här har du ju dessutom en som sagt till dig att höra av dig! You go, girl!

Ska bli kul att följa turerna och livet ska vara lite spännande ibland och inte helt givet!

Som jag skrev i mitt svar till dig på min blogg; vi med författardrömmar får peppa och stötta varandra och framför allt - våga fortsätta att drömma och gneta!

Hanna Lans sa...

Du får gärna maila till: info@berghemforlag.se så ska jag se till att skicka en bok med dedikation. :) Den kostar 100 kr plus porto. Inom Sverige är detta 45 kr, inom Europa 80 kr och till USA 90 kr.

Och s-j-ä-l-v-k-l-a-r-t ska du utnyttja dina kontakter!! Tänk "USA". Hur gör man där? Inte en enda som skulle tveka en millisekund ens. Eller hur?

Duktiga Tjejen sa...

Ja, vi får peppa och stötta varandra! Tack för alla kommentarer och tips.

Hanna - jag mailar!

mikaela sa...

Jag skickade in mitt manus i fredags. Och säkerligen skickade jag till alldeles för många för att verka kall o professionell, men jag antar att refuseringsbreven blir en del och väntan lång så jag skickade in till fler än tre
Nu kan man bara vänta o hoppas.

Är du på g att skicka in nu med?
Jag önskar dig all lycka o att du en dag får stå med din egen bok i handen! Kram mikaela

Duktiga Tjejen sa...

Mikaela: STORT LYCKA TILL! Jag kommer skicka in mitt inom kort...