torsdag 1 mars 2012

Lyxfällan.

Varje vardag klockan 15 kollar jag på ett reprisavsnitt av Lyxfällan på tv och blir lika irriterad varje gång. Jag är så extrem åt andra hållet att jag säkert skulle bli hedersgäst i Snålfällan om det fanns ett sådant. Jag skulle aldrig köpa något på kredit. Hellre sover och äter jag på golvet än köper t.ex. möbler på kredit. Ingen möbel är livsnödvändig. Inga cash, inget köp. Bostad med lån och CSN är de enda undantagen (jag har det senare), men där går gränsen. Efter USA-boende blev jag ännu mer anti. Alla köpte allt på kredit. Resor, kläder, allt. Jag fattade aldrig hur de kunde vara så dumma.

Det dyraste cash-köpet jag gjort är en halv ny bil för hårt ihopsparade pengar, men det är också ett av de bästa köpen. Monki och jag köpte den tillsammans och Kia:n är uppskattad jämt. Vi använder den i princip bara för att handla och åka på utflykter, och varje gång är vi lika glada över att vi köpte en bil. En ny bil med sju års garanti och inga problem alls under dessa två år hittills (peppar, peppar). Det enda dåliga är väl att jag får dåligt samvete för miljöns skull så fort vi använder den.

Exakt en sån här har vi.

Nu är det dock som så att jag inte har körkort och borde ha tagit det redan. Speciellt eftersom vi ska ha barn. Mitt mål var att ha körkort när jag var 30, men nu är det vid 33 istället. Bättre sent än aldrig...

Hursom: Lyxfällan, hur fan tänker folk? Är de helt pantade eller?

24 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Jag har aldrig sett ett helt program, bara snuttar, men genom det jag har sett hittills sa verkar folk vara galna! Jag forstar inte vad man tanker med, det verkar som om vissa manniskor inte forstar att det en dag skall betalas tillbaka...

Har nere ar det ocksa en prylhets utan dess like, men har kan jag anda forsta det pa ett annat satt (trots att folk har overlag har otrolgit mycket mindre an i Sverige), for det handlar ofta om saker som singlarerar framgang, nagot manga tyvarr bara kan dromma om...

Trillingnöten sa...

Jag håller så med!! jag är likadan...Det enda lån jag har är CSN, men det var det värt. Bra jobb, inte så bra lön, men det kanske blir bättre....Jag tycker folk som köper på kredit är idioter. Tyvärr. Många nära släktingar gör så och det är så osmart. Saker de inte ens behöver...No way.

Lfthmn sa...

Vet! Fast jag hat-älskar att kolla på det. Skönt att kunna sitta och känna sig smart hemma i tevesoffan. Hur ofta händer det, liksom?

Jag använder kreditkortet till tjänsteresor. Annars hade det inte gått. Ligga ute med (ibland) tiotusentals kronor känns inte som ett alterntiv.

Lisa sa...

Jag blir mest glad av att titta på Lyxfällan och alla korkade människor, jag framstår nämligen som sjukt ekonomisk i jämförelse. Haha.
Jag höll på att lipa när vi tvingades köpa ett köksbord på kredit, och då hade vi ändå pengar, men glömt kortet hemma. Vi skulle ha nyårsgäster dan efter och vi hade inget bord, och M var där precis innan stängning. Men fy fan vad surt. Håller med dig om att man ska spara ihop till grejer man vill ha. Utan boende och bil då..

Christel sa...

Jaa, folk som hamnar i Lyxfällan är helt pantade. Inga undantag.

Sara sa...

Åh, så skönt att se att fler tänker som jag! Jag känner mig ensam bland mina vänner, vilka lånar och lånar, och sedan räcker aldrig lönen till månadens slut.

Min kompis tycker att det är "sanslöst" att de kommer att sälja sitt hus "med förlust" (alltså för mindre än de har lån på) och ändå behöver de betala vinstskatt. Jag försöker förklara att de redan gjort av med vinsten, då de ständigt lånat på huset under värdestegringen.

Jag hoppas att jag lyckas överföra en vettig inställning till ekonomi på mina barn.

Åsa sa...

jaaa, pantade...de försöker kompensera ngt som fattas..helt sjukligt. Känner några som lever just så, men det få va deras huvudvärk :)
Härligt å höra du mår bättre!!!
Kraaam!

MissPkm sa...

Japp, dom är pantade. Här i USA dock, är det nästan nödvändigt att handla på kredit för att bygga upp ett Credit scrore. Utan ett credit score kan du inte få bolån... Så jag handlade på kredit allt jag kunde fast för mig var det mer som ett vanligt bankkort. Jag gick och handalde på kredit och så fort jag kom hem så betalade jag fakturan på nätet. Så det är ju inte riktigt samma sak. Så jag säger ju fortfarande att dom är pantade. Speciellt när % satsen av räntan på dessa kort är typ 15-20% CRAZY!

Colombialiv sa...

Jag håller helt med, här är jättevanligt med kredit och det ger mig ångest. Jag vägrar kreditkort.

Anonym sa...

Det är helt galet hur folk tänker. Eller dem tänker inte.
problemet är nog att lyxkonsumtion är så lockande för att man kan ta lån (korttidslån) så lätt.

Exempelvis: Igår fick jag ett brev där det stod: Du har en kredit på 5 tkr och har alltid betalat dina räkningar för kreditkortet i tid) Nu höjer vi det till 25 tkr! Det är bara att retunera och skriva på ps: vi gör inte någon kreditkoll! WTF! Klart att min statistik på betalningarna är bra JAG HANDLAR JU ALDRIG MED DET! :D

Tears and Pearls sa...

Håller med Lisa när jag tittar på det, för det betyder att jag är hyfsat bra på att hålla i pengarna, trots att jag inte har så värst mycket sparat (typ inget) datorn är det enda som går på avbetalning

mockapocka sa...

Alltså jag tror det är det som är felet. Att de INTE tänker. Samtidigt vill jag passa på att tacka dem för att de delar med sig av sin verklighet. Det är nämligen väldigt intressant att se programmet med våra två ungdomar. Tack vare dessa skräckexempel som vi får se så kommer Rockstar och Utmanaren aldrig handla på kredit. Säger de i alla fall. Alltid något.

Västgötskan sa...

Extra logiska är de som inte har råd med krediträkningen och lånar mer på kredit (?!) för att betala av den tidigare räkningen... :-O

Hanna Lans sa...

Jag tänkte precis kommentera det som MissPkm sa: Att i USA måste man handla på kredit för att visa att man klarar av att betala tillbaka. Då bygger man sitt Feico-score (stavning?) och på det grudnas alla större lån du ev. måste ta i livet. Inget högt sådant score=inget lån till hus.

Anonym sa...

Riktigt snygg.

emma sofie w sa...

Jag är fostrad av en personlig bankman och en kronofogde, tror det har gjort en del med hur jag lever. Är dock skitdålig på att spara (men börjar bli bättre nu, vilket känns mycket skönt) och bränner typ alltid alla pengar, men jag jobbar på det. Och, det enda jag köpt på kreditkort är min resa hit och det enbart pga bättre försäkringsvillkor med kreditkort än vanligt bankkort. Nu har jag kortet bara som en säkerhet om något skulle hända (ex. skador och dyra sjukhusräkningar) men kommer klippa det när jag kommer hem, känns mycket skönt.

Bara Sara sa...

Jag kollar också ofta på det och blir helprovocerad - hur tänker man eller hur tänker man inte för att hamna i såna situationer? Värst tycker jag det är med dem som har bra jobb och tjänar bra med pengar fast handlar mer än vad de har inkomster för!

Husfrun sa...

Det är knappt jag får titta på Lyxfällan för mannen för han blir så himla irriterad.

RackarTuss sa...

33.... japp... har för mig att även jag var så UNG när jag tog KK.

♫ ♫ ♫♪♫
Nu blir det fredagsmys
♫ ♫ ♫♪♫

Duktiga Tjejen sa...

Glad att ni alla håller med och att jag har så vettiga bloggläsare!

Fröken Svensson sa...

Håller med, är som dig. Jag skulle ALDRIG ta något på kredit och jag har inte ens ägt ett kreditkort. De pengar man inte har, finns inte helt enkelt.

Jag är 30 och har inget körkort, men hade precis som du samma önskan att ta det innan 30, men nu är jag på g igen. Det kanske blir i år? vem vet =)
Kram

Christina sa...

Tack för din kommentar hos mig, nu hittade jag ju dig också! Jag fattar det inte heller, kanske är min småländska uppväxt :-D Jag har bara lånat till lägenhet och har CSN-lån kvar nu. Innan flytten sålde vi lägenheten och är skuldfria så när på CSN, vilken skön känsla!! Men som du säger, i USA är det kreditkorten som gäller!

Lala sa...

Jag vill inte köpa saker på avbetalning heller. Har jag inte pengar så det räcker = inget köp! Men har ju huslån och CSN...Pelle vägrar se Lyxfällan, han blir så jävla arg av det;-)

Weronica sa...

Håller helt med dej !!!!! Men sen tror jag att allt skall verka värre på tv:n än det egentligen är tror jag oxå.

B har lovat att betala mitt körkort så jag borde väl ta tag i det till våren jag med. Hehe. Men man blir så bekväm i en storstad, att det känns som amn inte behöver det egentligen.