torsdag 19 maj 2011

Reykjavik i två bilder, och så lite Islands-tips.

Island måste vara det märkligaste och mest ödsliga land jag någonsin har besökt. Bara tanken på att bo där gav mig lappsjuka, hur mäktigt och vackert det än är. Det var så kallt, så tomt, så skoglöst, så otroligt stort men otroligt litet på samma gång.

Reykjavik kändes som en liten, liten stad, om än mysig. Vi var inte där så himla mycket egentligen. Vi hann t.ex. inte äta på någon restaurang där, men vi köpte lite bakverk på ett Bakari (Bageri) som vi alltid gör på alla resor och strosade runt längs gatorna och spanade ut över de snöklädda bergen.

Jag gillar mest att se The Real Stuff, så mina två foton är nog inga som platsar i någon turistguide direkt; ett stycke klotter (finn en Monki!) och ett stycke Hemlös-vagn:

Lite reflektioner och tips om någon hade tänkt att åka till Island är:

* Ta med vinterkläder året om. Och regnkappa. Paraplyn blåser bort på en sekund.

* Varmvattnet luktar svavel och känns ej så trevligt att tvätta ansiktet i. Kan vara bra att förbereda sig och ha med typ tvättlappar?

* Man ger inte dricks på Island, det ses nästan som en förolämpning ibland.

* Att bada i Blå Lagunen resulterar (för många!) i torr hud och sjukt trassligt hår som tar ett par dagar att reda ut.

* Hyr bil (fyrhjulsdrift!) och åk runt så mycket som möjligt, helst astidigt eller assent så slipper ni turistbussar. Jökulsarlon 40 mil från Reykjavik samt Gyllene Cirkeln var helt klart det mest sevärda.

* Ha alltid full tank och matsäck överallt. Det kan gå timmar mellan bensinmackar och ännu fler timmar mellan matställen. De matställen som finns längs vägen har dessutom bara snabbmat.

* Island är väldigt amerikanskt, så många av mina USA-favoriter såldes lite överallt. Snabbmatställen som KFC, Dominos, Subway osv finns det rätt gott om (men vi såg inte ett enda McDonalds på hela resan, strange) och maten var överlag inte så jättebra.

3 kommentarer:

Tears and Pearls sa...

Det tog mej ett par månader att bli van vid svavellukten haha! Och Blå lagunen älskar jag! Själva gegget på botten, är ju som skrubb! Nu var det ju här inte någon festarresa för er, men Island är ett av de bästa europeiska länderna på att festa! öppet LÄÄÄÄÄÄNGE !!

Karin Lindström sa...

Jag såg ett inslag om det på nåt nyhetesprogram för ett tag sen,.. Det är så här att McDolnads ställer väldigt speciella krav, typ vilken sort potatis de ska ha eller nåt och det gör att det blir för dyrt importera till Island så de donkar som fanns lade ner och startade en egen kedja. :)

I'm back!

Duktiga Tjejen sa...

Inget party för oss nej, men har hört ryktena!

Vad kul att du är tillbaka och tack för upplysningen om McD på Island, mycket intressant faktiskt!