fredag 3 juni 2011

Jag kan rekommendera dig att åka hit.
Topp 10, ej i ordning:
  1. Castries, St. Lucia
  2. San Francisco, CA, USA
  3. Vienna, Austria
  4. Hellesylt, Norway
  5. Sicily, Italy
  6. Copacabana, Bolivia
  7. Machu Picchu, Peru
  8. San Juan, Puerto Rico
  9. Culebra, Puerto Rico
  10. Miami Beach, FL, USA

Önskerubrik från Lala.

Jag har alltid älskat att resa (vem har inte det?) sedan jag var utomlands första gången det året jag skulle fylla nio (1989). Vi åkte till Karpathos i Grekland och jag var kär i hela Grekland i en sisådär fem år efteråt, sa jämt att jag skulle flytta dit och gifta mig med en kille som hade moppe och brunt, lockigt hår.

Sedan dess har jag lagt i princip alla pengar på resor och älskar att se världen. Både för att se det nya, men också för att uppskatta allt lite extra när jag kommer hem igen.

Enligt min World-Map har jag varit i 29 länder (en bråkdel av världen) varav jag har bott på Puerto Rico (USA) av och till i några år och i Spanien (ett år), men efter Puerto Rico är det mycket som bleknar i jämförelse. Puerto Rico var min största resa någonsin, framförallt mentalt, där jag aldrig har upplevt så mycket kärlek eller smärta, aldrig så mycket liv. Dock finns det det flertal platser jag rekommenderar i olika kategorier:

-Utö, Stockholms Skärgård. Finaste ön någonsin och jag är där varje år.

-Roadtrip i Norge upp till Geiranger och Hellesylt. Ni kommer bli totalt blown away a hur vackert och sagolikt det är, jag lovar!

-Sicilien. Monki och jag var där sommar 2008 i Cefalù och när vi pratade om alla våra resor häromdagen så sa vi båda att den kom på plats ett. Den där ön är grymt vacker och har så himla mycket att se och göra.Jag blev riktigt imponerad över att en sådan liten ö i Europa kunde vara så häftig (dramatiska berg, stränder, kristallklart vatten, aktiv vulkan, gamla monument osv)

-Machu Picchu i Peru. Grymt häftigt. Min familj bodde i Bolivia ett år och jag var där fem veckor 2004-2005. Vi tog bland annat bussen till Peru (helvettesresa, men snorbillig, 40 spänn?) och åkte över anderna på livsfarliga vägar och jag var livrädd. Det var ändå värt det på alla sätt och vis. Vi stannade även ett par nätter i Copacabana och åkte ut till Isla del Sol, vackert.

- Puerto Rico skulle jag faktiskt inte rekommendera även om det är min favoritö. Speciellt öarna Culebra & Vieques utanför med kristallklart vatten och superb snorkling. Om jag skulle turista nånstans skulle jag dock hellre välja nån annan karibisk ö, t.ex. St. Lucia - I love it!

- San Francisco & Miami älskade jag massor, mycket mer än t.ex. New York, fast det kan bero på att jag inte hade pengar när jag var i New York en vecka år 2000, sov liksom två nätter på JFK, en annan på tunnelbanan och vaknade upp i Harlem framåt småtimmarna...

Åh, det finns så mycket.Vi ska köpa en sån där stor karta och sätta upp på väggen och ha pins där vi har varit tillsammans, dit vi vill och där vi har varit varförsig.

Next in line:
-San Francisco 13 juni inkl. roadtrip i Kalifornien och kanske ned till Mexico, inkl. 4 dagar i NYC

- Till sol och värme i vinter; Thailand? Det vore kul att se något nytt och inte åka till samma-samma jämt (Puerto Rico, Spanien, Österrike...)

Vill åka härnäst (gröna pins):
-Hawaii
-Japan
-Australien
-Seychellerna
-Colombia
-Costa Rica
-Istanbul

Så vart jag rekommenderar dig att åka?
Överallt, om mitt ord nu är värt någonting, men kanske allra mest till tipsen ovan.

9 kommentarer:

Linnéa i Alabama sa...

OH Kanada! Har alltid velat åka dit, känns som sverige men i XL format.

Duktiga Tjejen sa...

Jag har varit hela en timme i Kanada, vid Niagara Fallen, haha. Vi var ju tvungna att åka över när vi ändå var där.. ;)

Trillingnöten sa...

Oj vad du har rest!! Avis jag blir :p Jag har typ sett exotiska Estland, Danmark och så lite USA förstås...Så klart flygplatserna i England och Tyskland :) hahaha...Tack för alla fina tips!

Anonym sa...

Ah uto. Jag alskar den on. Spenderade varje sommar dar nar jag var yngre..min pappa ar fd militar sa vi bodde alltid pa militarforlaggningen. Hoppas kunna aka tillbaka dit nan gang.

Johanna sa...

Älskar också att resa över allt annat. Så sjukt kul att vara borta, och sen lika sjukt kul att komma hem igen. Det är liksom bästa kombon!

Jag rekommenderar Nicaragua, fantastiskt land. Fast jag har eg älskat alla lädner jag varit i (strax över 50, tror jag), för även när det inte var som man tänkte sig, så är det alltid intressant eller spännande just därför.

Tack för restipsen!

Duktiga Tjejen sa...

50 länder, Im impressed! Galet många. Gör en world-map, det är så himla kul.

Nicaragua vill jag också åka till, känner en tjej som flyttade dit och blev kvar (en svensk, alltså). Åh, det finns så mycket... vill läsa om alla dina resor!

MissPkm sa...

Vi ska också ha en såndär karta! Hoppas resan blir toppen!!

Duktiga Tjejen sa...

Ja, skaffa en! Och tusen tack MissPkm!

Emmas Bokhylla sa...

Ah, Machu Picchu! Dit MASTE jag innan jag dor!!