tisdag 12 juli 2011

Hur är det att sova i bilen?

The Chronicles of a dreamer undrade hur det var att sova i bilen på vår roadtrip, så här följer en liten redogörelse.

För det första så har det blivit lite av en tradition för Monki och mig att sova i bilen på resor. Vi gör det inte på alla resor såklart, men vi har gjort det i Sverige, Norge, på Island och i USA. Upplevelserna har inte skilt sig åt nämnvärt.

I Norge, när vi åkte på roadtrip till Hellesylt via Geiranger sommar 2009, sov vi två nätter i bilen. Vi sov helt enkelt på bakåtlutade framsäten på en rastplats i Lillehammer och på en parkeringsplats på vischan. Vi upptäckte då att rastplatser är superbra eftersom fler sover i bilar där (t.ex. lastbilschaffisar), men samtidigt blir man bländad och på sin vakt eftersom andra kan kika in i bilen. Jag sov därmed bättre på vischan.


Norge 2009

På Island i maj 2011 hade vi hotellrum i Reykjavik för alla nätter, men som vanligt slutade det med att vi prioriterade att åka så mycket som möjligt och helt enkelt inte hann tillbaka till hotellet. Vi sov därför nedanför en glaciär utanför en campingplats där det var noll andra människor. Om det hade kommit någon hade vi nyckeln startklar i bilen, så det hade bara varit att åka vidare. Dock var det svinkallt så jag kunde inte sova mer än någon timme. Vi åkte vidare till en annan glaciär påväg mot Vatnajökull och sov där också, och på något sätt sover jag alltid bättre på ett andra försök när jag har vant mig vid hur obekvämt det är.

Skogafoss, Island, maj 2011
Så kommer vi då till USA, där vi sov cirka nio nätter sammanlagt i bilen på vår roadtrip. Planen var inte så från början, utan det bara blev. Där vi åkte fanns det ofta inte alls motell längs vägen, och dessutom blev det tillslut så enkelt att bara stanna och sova i bilen lite varstans att det blev till en vana. Vi var ju redan lite halvt rutinerade som ni märker.

För det första så hade vi en rätt stor bil (men inget baksäte, så vi sov på sätena där vi satt) och för det andra så var vi skiträdda i början för att sova i bilen. Dock märkte vi snabbt att det inte alls var någon fara och att vi heller inte var ensamma. På en hel del platser var det utmärkt med NO OVERNIGHT SLEEPING, så vi utgick helt enkelt ifrån att där skyltarna inte fanns, där fick vi sova. Det fanns även en hel del rest-stops längs vägarna som dessutom hade toaletter (utan vatten) där andra sov. På vissa ställen var vi själva, men på en hel del andra sov folk i bilar precis som vi. Vädermässigt var det även trevligare att sova i bilen i Kaliforinen, Nevada, Arizona och Utah (ja, vi sov faktiskt i bilen i alla de staterna) än i både Norge och Island - förutom strax utanför Las Vegas där det blev uppemot 40 grader i bilen och vi fick sätta på AC:n varannan timme.

Utanför Yosemite hittade vi en liten parkering som blev proppad med bilar. Vissa hade med sig hela kök i bakluckan och var inte det minsta rädda för björnar. En del tog ut tält och gick upp i skogen för att slippa sova i bilen. På morgonen efter fyra nätter på raken i bilen kändes det som en dröm att få tvätta sig i en iskall flod från bergen i Yosemite...

Morgontvätt i iskallt vatten från Yosemite, Kalifornien, juni 2011
Sammantaget går det alltså väldigt bra att sova i bilen (och fatta skönt det är med säng sedan!) och det är både lagligt och tryggt. Att sova i bilen i USA rekommenderas dock endast på rest-stops och ställen där andra har stannat, fast längs Highway 1 går det nog bra lite varstanns även om andra inte är där. Jag kände mig inte det minsta otrygg och vi blev aldrig ifrågasatta.

Toalettbehov? I naturen överallt, och på toaletter där det fanns i USA. Dock är ofta naturen faktiskt att föredra. Ja, ni kan ju se själva...
 Kommer vi att fortsätta sova i bilen på resor? Antagligen. Men vi har sagt att det får bli ett slut på sånna här resor ett tag framöver nu, vi längtar båda enormt mycket efter SEMESTER och AVKOPPLING...

5 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Häftigt ändå att ni vågar :) Det är ju bra för att man kan åka vart man vill utan att tänka på att åka tillbaka eller åka tillräckligt fort för att hinna till hotell...Bara man är beredd ifall nåt pucko kommer :)

Duktiga Tjejen sa...

Puckon kan det ju komma överallt, det gäller att ständigt vara beredd här i livet :)

Johanna sa...

Haha, så himla underbar tradition! Gillar att ni verkligen satt det i system, även om det inte var helt medvetet :)

Jojjo sa...

Tack för svaret :D Angående åldersskillnaden så är jag 8 år yngre, men ärligt tänker jag inte på det så ofta. Har nog mer hängt upp mig på själva grejen att som tjej vara så pass mycket äldre än killen!

Duktiga Tjejen sa...

Oh, önskar att min kille hade varit åtta år äldre, det är ju perfekt!! Min är tyvärr ett år yngre...