fredag 2 september 2011

En bild från en främmande Land - Peru.


Hakar på Johanna Lagersfors tema "En bild från ett främmande land". Nu var det ju förvisso jag själv som tvingade på henne idén att fler skulle haka, men ändå. Temat denna gång är Perú.

Jag har ju vuxit upp med en hel del bolivianer och mina två yngsta syskon har boliviansk pappa som jag länge kallade mi segundo papá. Innan det tog slut mellan min mamma och honom åkte alla iväg och bodde i Bolivia i ett år. Ja, inte jag och en annan syster, men resten. Jag åkte dock dit i fem veckor 2004 och i slutet av december tog vi bussen till Perú längs slingriga vägar.

Vi stannade först i Bolivias huvudstad La Paz (3.600 m.ö.h) en natt och  åkte sedan vidare till Copacabana och tillbringade två dygn vid Titicaca (ni vet väl vilken del som hör till Bolivia och vilken som hör till Perú? Titi till Bolivia, och caca till Perú... ååkej, det är ett sydamerikanskt skämt). Strax innan nyår anlände vi iallafall till Cuzco och den första januari 2005 tog vi tåget upp till inkastaden Machu Picchu. Min lillebror var magsjuk och spydde på de gamla ruinerna vid lamadjuren och lemurerna och mina lungor jobbade på för fullt på de höga höjderna, men Machu Picchu alltså, vilken grej. Breathtaking. Man kan faktiskt inte fatta hur inkaindianerna lyckades bygga en stad där, dessutom så utvecklad, med djupa stup rakt ned, utan dagens verktyg, lastbilar och lyftkranar.

Machu Picchu är helt klart ett av de ballaste ställena jag har varit på, även om det är lite väl kommersialiserat.

På fotot: Jag (längst bak) och min yngsta lillasyrra, nyårsdagen 2005.

4 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Du är så himla exotisk :) Vad häftigt att åka så där :)

Duktiga Tjejen sa...

ÄR JAG exotisk?! Hihi! Sydamerika är... :)

Johanna sa...

Åh, härligt! Det är ju JÄTTEKUL om folk hakar på den här grejen, dels kul att läsa, och också kul att ha STARTAT en bloggtrend. ;) Är mycket stolt.

Och det där Titi och caca-skämntet kände jag inte till, men roligt. Gissar dock att de i Peru säger tvärtom, med tanke på många peruaners inställning till Bolivia (?).

Jag älskade både Bolivia och Peru, och ja, Machu Picchu är verkligen helt otroligt. Vi vandrade dit mitt i natten från Aguas Calientes, tog flera timmar, och sen bestämde vi oss för att också vandra upp på Wayna Picchu, toppen man ser i bakgrunden på din bild. Fattar inte hur vi orkade. Plus var helt risky, man kunde liksom ramla ner på flera ställen. Men en enormt häftig upplevelse som jag aldrig vill vara utan.

Duktiga Tjejen sa...

Ja, klart Peru säger tvärtom... Bolivia känner likadant för Peru som Peru för Bolivia ;)

Galningar som vandrade upp på den toppen! Jag har vertigo som heter duga. Såg några som gjorde det och svimmade nästan av bara synen.

Ser fram emot nästa veckas land, för nu måste du ju köra varje vecka :) Hoppas bara jag har varit där oxå!