torsdag 15 september 2011

Jag skäms för att jag har skämsböcker.


Just nu läser jag Something Borrowed av Emily Giffin som jag köpte på Newark i somras efter vår senaste USA-resa. Helt ärligt vill jag bara ligga och läsa den hela tiden, den är som en smaskig serie/film (och den finns som film nu också ju, måste se). Dessutom är den rktigt...Bra. Faktiskt. Jag gillar chiclitt ibland, iallafall den här. Och så gillade jag Denise Rudbergs Väninnan och jag älskar Lolly Winston, vissa av Marian Keyes och ALLA av Lisa Jewell (speciellt One hit wonder/Stjärna för en natt). Varför skäms jag egentligen för det? Jag skäms för att jag skäms över det, det är väl inget konstigt att gilla lite lättsamt, lättläst, lättbortglömt emellanåt? Eller?

Duktiga, mesiga jag.

24 kommentarer:

Camilla sa...

Gah! Jag skäms också över att jag gillar chicklit och måste bortförklara det med att jag är så trött och gammal nu för tiden att jag måste få mata hjärnan med lite meningslöst blaj. Fast jag tycker inte riktigt att det är meningslöst blaj, för det är underhållande läsning. Punkt. Inget fel med det! Det visar ju bara att man har... humor?

Duktiga Tjejen sa...

Word!

Hanna Lans sa...

Jag drar till med att anledningen till att man måste skämmas över dessa böcker, är att de inte är skrivna av en man och inte på ett manligt sätt. Allt som är kvinnligt är trams och inte riktigt lika bra som annan litteratur. Om du inte heter Alice Munro eller Joyce Carol Oates. För då kan du skriva vad som helst och ändå bli höjd till skyarna av båda könen.

Åsa sa...

Ah, läs å njut å inte skämmas :)
Det ska finnas sådan litteratur i varje kvinnas bokvrå, tyck ja :)

Kramiz

Duktiga Tjejen sa...

Hanna: hm, har fakiskt aldrig tänkt på det så utan snarare att dessa böcker oftast är ytliga och kan skriva om kläder, shopping och smink sida upp och sida ned. Det är för mig definitionen av chickitt tillsammans med en snaskig lovestory.

Johanna sa...

Klart man inte ska skämmas! En bra bok är en bra bok är en bra bok. Knäppt när det blir sådär pretto och alla bara ska gilla svåra böcker. Jag tycker att blandningen är bäst. Läser ofta dokumentära böcker, ibland deckare, ibland chiclitt, ibland... ja, blandat helt enkelt.

Duktiga Tjejen sa...

Eller hur- blandat är bäst, därför skäms jag för att jag skäms.

Tears and Pearls sa...

Har inte läst boken, men sett filmen! Och den är bra! Loves chitlits böcker, så måååste läsa!!

Christel sa...

Haha. Ibland är det skönt att låta hjärnan vila från tunga romaner och deckare. Få flöda i lite romantik. :)

Hanna Lans sa...

Fast varför är det ytligt att skriva om kläder och smink o.dyl? Det är ju inte i första hand införskaffandet man skriver om, utan hur romanpersonerna känner inför detta. Och känslor kan aldrig vara ytligt att skriva om. Oavsett vad känslan baseras på. Det är väl just det som är grejen med chiclit, att man får känslorna och världsfunderingarna serverade på ett guldfat med champagneglas och rosa spetsar. :)

Emmas Bokhylla sa...

Jag har massor, och da menar jag MASSOR av bade chicklit, tantsnusk och paranormal romance. Och jag alskar dem.

Och jag skams som en hund for mig sjalv, for att jag skams for att visa dem for andra. For det skall val de skita i, eller hur?

Duktiga Tjejen sa...

Sant -känslor kan aldrig vara ytliga, men jag tycker att klöser, smink och fancy parties ÄR rätt ytligt, även om det är kul ibland ;)

Anneli sa...

Varför ska vi slösa värdefull tid med att skämmas. Nej, vi ska njuta av livet och göra precis vad vi vill, när vi vill och hur vi vill (så länge det inte skadar någon annan förstås :) Kör på och njut av allt som finns i livet :D

Duktiga Tjejen sa...

Helt rätt! Jag är en boksnobb som får skärpa till mig!

Anonym sa...

Men Väninnan var ganska skön att läsa iaf.. :) /Sus

Anabanana sa...

Woho! Den där boken lär jag läsa, har bara en oläst bok på lager efter den som ligger vid sängen nu. Alla behöver nåt lätt ibland (haha, så rusar mina tankar iväg mot tusen olika saker som "lätt" kan hamna ihop med) ;D

Tears and Pearls sa...

Äsch, varför ska man skämmas för det? :) Jag är nog en allätare av böcker tror jag!

Duktiga Tjejen sa...

Som sagt: Jag är en boksnobb och skäms för att jag skäms. Får skärpa till mig. Gillar den här boken som FAN, vill inte riktigt att den ska ta slut... Ska nog köpa de andra böckerna av denna författare, har inte läst nån annan innan.

Jojjo sa...

Har inte läst den boken men jag har skäms inte för att säga att jag verkligen gillar chic lit. Ibland. Och att en av mina favoriter när jag verkligen vill koppla av är Nora Roberts, haha. Tantsnusk säger vissa. Försvinna in i en annan värld en stund säger jag. Blandningen är ändå den bästa!

Helena Milton sa...

Jag instämmer helt med vad Anneli sade, så nu får du läsa den kommentaren igen. :-)

Duktiga Tjejen sa...

Ni är bäst, så är det bara. Läs boken säger jag bara, den är svår att slita sig ifrån ;)

Joanna Björkqvist sa...

Hanna har en poäng ovan och är klok som vanligt!

Dessvärre måste jag erkänna att jag inte läst någon av böckerna som du nämner, men jag ser dessa böcker lite som en förlängning på veckotidningar och magasin och de behövs också som komplement till alla andra sorters bokstäver i olika former.

Huvudsaken är alltid att man ägnar sig åt det man själv gillar, tycker jag. Livet är för kort för att skämmas över sånt man gillar! Ovärt!

Nadja sa...

Jag älskar också chiclit, inte hela tiden men ibland så.. På stranden till exempel MÅSTE man läsa chiclit, så det så.

Just Something borrowed var jag nte särskilt förtjust i men i övrigt gillar jag chiclit. Det konstiga är att jag verkligen trodde att jag skulle gilla den.

Duktiga Tjejen sa...

Konstigt att jag inte gillar magasin/veckotidningar dock när jag gillar sånt här, hm...

Nadja: Kanske gillar jag inte den här efter slutet, har 70 sidor kvar... ;)