måndag 31 oktober 2011

Min bok - omslag och handling del 2.

Först och främst TACK för all feedback, ni är ju grymma! Jag tar mig friheten att fortsätta använda mig av den här kanalen för feedback. Inför närmandet av utgivningen ska jag starta en egen hemsida också med mer information, försäljning osv.

Några tankar/reflektioner:

1) Kära Sussie som jobbar med reklam kikar på fonter till mig. Det var väldigt mycket fokus på just font i er feedback, och eftersom den var totalt obestämd och obefintlig är jag oerhört tacksam för dessa tips! Stort, svart och hårt i kontrast till det färgglada men vemodiga omslaget. Mitt namn vill jag dock medvetet ha litet. Jag gillar inte det moderna med att namnet ska vara större än titeln, att man nuförtiden läser författaren och inte verket. Helt emot mina principer, men jag kanske faller för det i framtiden. Sussie har redan tagit fram en helt bunt fonter och är alldeles underbart schyst!

2) Bakside-texten är inte handlingen som jag skrev i inlägget. Jag hade tänkt mig baksidetexten ungefär såhär, det vill säga de två första styckena jag skrev i fredags och ett litet tillägg:

Ida faller handlöst för Karibien. Och för Luis såklart, puertoricanen med de glittrande ögonen, en fjäder i hatten och för stor kostym. Hon flyttar till den lilla ön Puerto Rico och gifter sig, egentligen alldeles för ung, men där i gettot med ett hänglås på dörren och kackerlackor som närmsta grannar känner hon inte soplukten och hon ser inte de förfallna husen. Hon ser bara kärlek.

Att Luis dricker för mycket och använder lättare droger blundar hon för. När hans festande övergår i missbruk och tyngre droger blir det svårare och svårare att fortsätta blunda, men hon klamrar sig fast vid honom och inser att det inte bara är han som är beroende. Hon är lika beroende av honom som han är av sina substanser.

*Namn på boken* är en roman för unga vuxna om kärlek och medberoende. Boken är *mitt namns* debut och hon har själv bott på Puerto Rico.

VAD TYCKER NI?

3) Omslaget i sin helhet. Spridda tankar. Annorlunda, för barnsligt, vissa älskar, vissa ogillar starkt. Fågeln på baksidan verkar uppskattas. Själv gillar jag hatten med fjäder mest. Jag ska försöka få bort snäckorna som mest liknar små klumpar. Nilla, som själv skriver på sin beiga (som alldeles säkert inte är det minsta beige utan alldeles färgsprakande) skrev att hon fullkomligt ÄLSKADE omslaget, och la till att hon var HELT fucking ärlig. Efter hennes kommentar läste jag om alla och insåg hur många som faktiskt var positiva. Jag blev alldeles varm och sjukt glad eftersom jag nästan bara tar till mig av det negativa i vanliga fall.


Först hade jag tänkt ha detta foto som framsida (efter att ha retuscherat lite), men det blev visst inte så...


4) Målgrupp? Unga vuxna, vilket jag också vill ha med i baksidetexten. Det blev fastslaget med hjälp av Joanna som själv håller på att ge ut sin bok Nära Dig. Joanna jobbar stenhårt med sin bok och har redan bokat in releasefest. Boken är snart tryckt och jag ser jättemycket fram emot den! I våra givande diskussioner visar hur olika smak och åsikter man kan ha, vilket även har framgått av era spridda kommentarer.

5) Titeln har precis alla tyckt om! Eller åtminstone har ingen sagt något annat. Min utgivarguru Hanna Lans som har skrivit Som någon annan bäddar skrev att hon ä l s k a d e den. Ett tag tvekade jag på titeln, som på precis allt annat, men nu är den helt given.

6) Utgivning & Övrigt. Jag har haft en svacka, men jag tror att jag kanske kan klara mig förbi den. Er feedback har faktiskt verkligen hjälpt. Målet är att ge ut den innan året är slut, men jag tänker inte stressa. Jag började med denna 2003, så... Självklart kommer den kunna köpas var man än bor i världen, och jag har inga ambitioner att tjäna minsta krona, så priset kommer bli så lågt det bara går. Jag är glad bara någon vill läsa!

20 kommentarer:

Lisa sa...

Spontan reaktion: Bra att du inte valde det omslaget, alldeles för intetsägande för min smak.
Gällande baksidetexten så YEY! Jag skulle helt klart köpa boken. Låter äventyrligt, lite farligt underbar sådär. Och bra att du tar med att du själv bott där, det visar ju på att du faktiskt vet vad du skriver om.

Joanna Björkqvist sa...

Bilden i inlägget är vacker, men på ett väldigt intetsägande sätt, så jag tror att det blir bättre med målningen i alla fall. Utmärkt att du skriver att den vänder sig till unga vuxna!!! Mycket bra! Och då tror jag att omslaget ännu mer kommer till sin rätt.

Baksidestexten är både lockande och lagom lång, men jag tycker att du ska dela på huvudsatserna för meningarna är långa nog ändå. "Hon ser bara kärlek." är en egen fullständig mening och blir absolut snyggast så tycker jag. Samma sak med "Hon är lika beroende..." Det är också en fullständig mening och den blir alldeles för lång när den hänger ihop med den innan.

Titeln är jättefin - det är den verkligen. Jag skrev att den var poetisk, tror jag, och det tycker jag fortfarande.

När det gäller utgivningen: Vi måste peppa varandra ännu mer och sträcka på oss! Det är så himla kvinnligt att säga att man inte ska tjäna några pengar! En man hade förmodligen aldrig ens tänkt så! Jag förstår dig, för jag är mycket sån själv, men jag kan i alla fall säga till andra kloka kvinnor som behöver höra det att ditt arbete är jävlar i mig värt pengar! Så det så! (Där tog jag i så jag nästan sprack, men du förstår vad jag menar - vi måste alla bli bättre på att se vårt värde i dem vi är och i det vi gör!)

Det ska bli SÅÅÅ kul att få läsa din bok och om du vill får du gärna mejla tryckeriet som jag anlitar (ScandBook i Falun), för där får du ett bra pris om du vill ha en inbunden bok. Men du måste beställa 800 ex! Men det säljer du ju lätt! :)

Härligt att du är på väg ut ur din svacka - det är sånt vi ska ha varandra till! Nu kör vi så det ryker! :)

Duktiga Tjejen sa...

Joanna: Tack för konkreta tips om baksidetexten! Ska pilla om i den. Jag har en förmåga att skriva väldigt långa meningar, det har jag nog gjort inne i boken också... Det är lite så jag skriver. Jag är inte så mycket för väldigt korta meningar, men för långa är ju svinjobbigt att läsa, så jag behöver nog ändra de här yes!

Det med att inte tjäna pengar: Jag har hellre lågt pris så att fler kanske köper. Oftast köper man inte en okänd bok om den är dyr, men är den lite billigare kankske man gör en chansning. Det är alltså mest utifrån sånna skäl jag inte är ute efter att tjäna pengar. En dyr bok kommer sälja i mindre upplaga.

800 ex, oj oj oj, jag hade tänkt drämma till med hela 300! Hihi. Vad kostar dina per bok? Jag vill dock inte ha inbunden tror jag, mest för att det väger mer. Jag vill ha sånt omslag som Som någon annan bäddar, fast blankt. Inga flikar, inte så hårt. Som du ser gör jag inte mycket väsen av mig.. ;)

Jag tror jag kör på GML. Där kan jag hämta dem på plats också, och de är väldigt trevliga att ha att göra med. När jag har kikat runt tycker jag inte de verkar dyrare än andra heller, men jag vet inte...

Helt klart att vi ska peppa varandra! Och göra reklam för varandra... jag brukar nämna Hanna Lans rätt ofta i min blogg, och jag gör gärna samma sak med dig =)

NÄR FÅR JAG DIN BOK I MIN HAND?!?!?!?!

Joanna Björkqvist sa...

Det som är det jobbigaste med att köra helt eget och bara anlita tryckeri är att man då själv får sköta hela den administrativa biten. Det är lite det man betalar för när man köper en print-on-demand.variant, tycker jag. Jag har mest kikat på Publit tidigare och där kostar boken 69 kr att trycka per styck, men då sköter Publit beställningarna från t ex Adlibris.

Här får jag en snyggare produkt (tycker jag, alltså, eftersom jag gärna vill ha den inbunden) för ett nästan en tjuga mindre per styck, men då kör jag ju allt kringarbete själv också. Inte min grej egentligen, så det är bara att kämpa på! :)

När det gäller vikten är det faktiskt intressant att Hanns bok är förhållandevis tung. För att inte vara inbundna är Publits böcker tunga, så jag tror att du får väga och kika för att verkligen kunna jämföra.

Jag förstår helt hur du menar med pris och försäljning, för visst ligger det mycket i det, men ändå - vi behöver spotta upp oss! ;)

Jag vet ännu inte hur många jag ska beställa själv. Käre maken säger 2 000! Jag gillar hans kaxighet! Själv tänker jag 1 200... Kanske...? Jag ska fundera under veckan! Fler än 1 000 har jag bestämt i alla fall. Hihi! :)

Joanna Björkqvist sa...

Förresten; jag vet inte riktigt när du kan få boken i din hand, för först måste den hamna i mina händer! Men planen är första veckan i december och jag HOPPAS att det ska funka! :)

Duktiga Tjejen sa...

Joanna: så de kostar runt 50 styck om du beställer 800? Rätt bra pris. Plus frakt? Hur mkt admin är det att fixa? 2000 ojoj, men varför sikta lågt?! Jag tänkte att 300 var många, men jag kanske borde beställa 500 på en gång. Då sänks ju priset också. Håller med om att Hannas bok är rätt tung! Sidorna är kanske tjocka? Jag vill ha en så lätt som möjligt = billigare porto. Ändrade texten i inlägget på baksidestexten, bättre nu? :)

Johanna sa...

Så himla spännande, jag är impad av din bok (och lite avis :))

Baksidestexten är asbra tycker jag, man blir supersugen på att läsa. EN liten kommentar bara: du använder ordet "alldeles" två gånger väldigt tätt. Såklart en smaksak, men jag brukar själv störa mig på såndant och hade nog valt att hitta någon synonym på ena stället. Annars tokbra :) Men håller med Joanna om att några väldigt korta meningar kan bli snyggt i mixen med de långa.

Titeln: perfekt som sagt.

Och jättebra att skriva att du bott där, det vill man ju veta! Hur självbiografisk är boken? Jag gissar att det mesta är din egen berättelse, det kanske du ska ta med i ett förord eller liknande? Att en historia är sann, eller "till största delen sann" ger ofta ett mervärde för läsarna, tänker jag.

Johanna sa...

Och det där med långa meningar (läste vidare era nya kommentarer nu): jag är likadan, skriver också ofta långa meningar! Men ändå, att blanda alla de där långa med några kortisar blir ju ofta väldigt effektivt.

Lycka till nu, så himla spännande detta!

Sussie sa...

Kul att jag kan hjälpa till. :)
Och det omslag du har valt är väldigt mycket bättre än det här fotografiet som mest på minner om en 80-tals plansch och Miami Vice...

Jag insåg nyss en grej... att texten på baksidan av boken måste göras smalare eftersom det inte bara är framsida och baksida utan även en RYGG på en bok. (Jag har bara gjort tidningar innan...)

/Sussie

Duktiga Tjejen sa...

Johanna: tack för att du uppmärksammat! Ska genast hitta synonym! Vill inte skriva att den är based on, det blir för... Nära. Typ "hon har själv bott på Puerto Rico och levt med en narkoman". Shit, liksom. Känner frågorna hagla direkt!

Sussie: Miami Vice, haha! Men fatta pedagogiskt att jag la upp bilden, nu är alla MKT mer positiva till målningen. Sant att det ska vara bokrygg också, fasen! Måste ju ge exakta mått... På den vill jag även ha titel och namn... Så mycket meck, ojvoj!

Joanna Björkqvist sa...

Japp, ungefär så blir priset, lite mer, men frakten ingår till en adress, alltså hem till vårt garage! :)

Jag vet faktiskt inte hur mycket adm det blir, men jag tänker även på marknadsföring osv... Det sköter ju förlaget annars. I alla fall ett större, vet inte hur det är med det du tänkt dig. Jag har i alla fall idag bokat första intervjun! Jag ska bli intervjuad nästa vecka! Än så länge har jag bara hört av mig till en enda tidning och det gjorde jag för två timmar sedan och redan är intervjun bokad! Gött! :)

Jag skulle också vilja ha en lätt bok, men jag kommer inte runt tyngden känner jag. Den är för lång för att vara lätt.

Japp, nu är flytet i texten mycket bättre! Håller dock med Johanna om att första "alldeles" är bra, men det andra kan du faktiskt helt ta bort.

Håller faktiskt också med Johanna om att det kan finnas en poäng i att ta med graden av sann berättelse... Det är alltid intressant att veta. "Baserad på en sann berättelse" kan man alltid skriva för att komma undan om man skarvar lite! ;)

Joanna Björkqvist sa...

Ser att du svarat Johanna medan jag skrev till dig och jag förstår vad du menar, men efter att ha läst Åsa Hellbergs bok om sexmissbruk, så känner jag att det är ett väldigt värde i att veta att det är sant. Men du gör HELT som du vill. Man kan ju lägga ihop ett och annat själv som läsare också... ;)

Duktiga Tjejen sa...

Jag ser framför mig Monkis släkt sitta och läsa och ba åkej, henne får han inte vara med, hon har för mycket i bagaget! Så jag säger att det är en saga, men allting är ju alltid hämtat någontans ifrån...

Joanna Björkqvist sa...

Jag förstår dig! Men ditt bagage har också gjort dig till den du är! :)

Duktiga Tjejen sa...

Jo men... Ärsh. Tror det är ganska uppenbart när man läser ändå...

Hanna Lans sa...

Jag skulle verkligen fundera över att trycka på samma ställe som Joanna. Min väger över 500 g, trots att det är en pocket, visserligen storpocket, men den är vansinnig tung om man tänker på sidantalet. Billigare att trycka hårdpärm och billigare porto då också. Helt bakvänt mot vad man som konsument alltid har tänkt.

Lala sa...

Miami Vice, haha. Men faktiskt lite den känslan;) Det målade omslaget är mycket mycket bättre och känns DU!

Johanna sa...

Haha förstår att det kan kännas för nära att säga based on a true story. Du väljer garanterat rätt där, det var mest en tanke.

mockapocka sa...

Jag vill läsa den! Jag skriver inte själv på någon roman och har inget författaraktigt att säga om baksidestexten utan bara att den fångade mig rakt av. Visste inte att det var så nära utgivning heller. Så kul! Men jag förstod inte riktigt; vad ska den heta?

Duktiga Tjejen sa...

Hanna: får nog tänka på den saken! Tror dock GML har tunnare sidor.

Lala: så bra!

Johanna: och en bra tanke. Absolut

Mockapocka: titeln står halvt otydligt på omslaget i inlägget nedan... Vill inte skriva ut det här så att folk kan söka, men Snart kommer hemsidan! Så kul att du vill läsa!