onsdag 2 november 2011

Batata.


Jag är en riktig periodare när det gäller mat. Från sensommaren fram till nu har det varit rödbetor som gäller. Rödbetor i ugn, kokta rödbetor, rödbetssallad osv osv. Jag har köpt så många att de numer ligger i påsar under köksbordet för att skåpen är fulla av mat.

Min senaste obsession är sötpotatis. Fy sören vad gott det är! Kokt, sötpotatismos, i ugn...

Jag har precis suttit och läst på lite, och sötpotatis innehåller enorma mängder A-vitamin (11,552mcg per 100g jämfört med vanlig potatis; 10mcg per 100g). A-vitamin är superbra för syn, naglar och fosterutveckling, vilken jackpot va?!

Gå nu och köp ett kilo på närmaste mataffär vetja, you'll love it.


19 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske den matinspirationen jag gick och suktade efter. Sötpotatis får det bli!

Trillingnöten sa...

Jag älskar sötpotatis i alla former! Till och med sweet potatoe pie :)

Villa Frejas bokblogg sa...

Du kanske har dina cravings nu innan du blir gravid. Allt för att förbereda kroppen. Håller tummarna.

Joanna Björkqvist sa...

Jag håller med - supergott!

Anna sa...

Kan du få tag i pumpa så prova "sweet potato and pumpkin soup" med ingefära!

Sus sa...

Är batat sötpotatis?
Brukar ha matat med i potatisgratängen, det både ser ut o smakar som morot...

http://hannaskrypin.se sa...

Vad gott det där ser ut!

Duktiga Tjejen sa...

Det är grymt gott! Den heter batat eller sötpotatis, och batata på spanska. Bra craving och den påminner lite om morot ja, speciellt näringsmässigt och sötmässigt.

Åsa sa...

Åååh älskar den där knölen oxå! Helt fantastisk!
Kramar

Lisa sa...

Ser otroligt gott ut. Sötpotatis har jag aldrig testat då jag inte riktigt vetat vadjag ska göra med den, men nu blev jag sugen på att smaka.

Anonym sa...

Sötpotatsi och rödbetor låter som en bra kombination ;)
Rotfrukter (rostade) är så UNDERBART GOTT

Duktiga Tjejen sa...

Ja, do it! Käka nununu!

Fröken Svensson sa...

Sötpotatis är gryyyymt gott :P

anagoesbananas. sa...

Confession: jag har aldrig ätit sötpotatis i hela mitt liv! ;D

Kikan sa...

Hi! Hi! Jag har ätit en del ugnsbakada rödbetor det sista, får det i Ekokassen. Och härom dagen höll jag på att få en chock när jag gick på toa...Rött! OMG, tänkte jag...nu har jag fått cancer...Bööööl...tills jag kom på det...RÖDBETORNA!! Och efter lite googlande blev jag lugnad. Snacka om färgämne...haha! Kram Kikan

Anonym sa...

Batat is lovely! Och det är ju ett hett tips när du börjar med smakportioner till bebben sen också .. ;)

Rödbetor är jag också helt inne på nu, haha! Ungsrostade helst.

Sofia sa...

Jag ÄLSKAR sötpotatis och har säkert varit lika besatt i ett år nu. Ibland vill jag tom äta det till frukost. MUMS!

Maria Engelwinge sa...

Om man sätter en sötpotatis till hälften ner i en kruka med jord kommer det ut gröna skott på den som blir jättevackra och långa. Däremot har jag aldrig ätit sötpotatis. Dags att prova tror jag.
Kram!

Ms Spider sa...

Koka sötpotatis, skala den (jag kokar den oftast oskalad för skalet bara faller av när den är kokt), mosa, finhacka en bit ingefära - ja, det måste vara färsk ingefära - och blanda i moset, pressa sedan i apelsinsaft från en apelsin i moset. Simsalabim har du ett jätteenkelt och jättegott tillbehör till maten. Nyttigt är det med.
Kan avsmakas med salt och peppar.
Håller med, sötpotatis är underbart!