fredag 18 november 2011

Ett långt Ps. om bakslaget.

Förtydligande (och jag vet att ni menar väl), men vad jag försökte säga var att solen inte har hjälpt mig. Medicinen har inte hjälpt mig.


Ingenting har hjälpt mig.

Om inte solande (jag har solat så mycket jag bara kunnat och inte använt en droppe solkräm. Till och med i oktober satt jag i bikini på balkongen och pressade varje ledig stund. Jag tackade nej till att träffa kompisar och allt annat så fort solen sken för att jag prioriterade min hälsa. Och för att jag inte orkade annat, förstås. Jag orkar ingenting).

Och läkarna, vad de gör? Ingenting. Jag har varit hos fem olika, och alla har slutat efter att jag har träffat dem, förutom en. Men henne bytte jag ifrån eftersom hon var värdelös. Min specialist skrev ut medicin och han har hjälp mig, men det är faktiskt på arbetstid. Inte för att jag någonsin har sagt var jag jobbar, men jag jobbar i...branschen, om man säger så. Inte vården, men industrin.

De har tagit mängder med prover. Jag har inte glutenallergi, är inte i klimakteriet, har inte fel på njurarna eller kalciumbrist. Vad jag har är enorm D-vitaminbrist och relativt lågt B12 (gråzon) och ingen vet hittills varför. Jag har även haft förhöjt homocystein, vilket "bara" är ett tecken på att andra saker är fel.

Min specialist har idag iallafall kontaktat en av landets främsta specialister som vill titta på mitt fall. Problemet är bara att jag måste få remissen genom vårdcentralen där jag har tid 28 nov, och sedan lär det väl dröja typ tre månader.

Jag kanske vaknar till liv i vår igen då?

En vinter till som den förra orkar jag inte med. Då sjukskriver jag mig och gräver ner mig. Jag orkar inte må illa, vara yr, trött, svag, tappa hår, grina, gå upp i vikt och ha ryggsmärtor varje dag (en annan sak om man har det och är gravid förstås. Det låter ju faktiskt rätt likt när jag tänker efter. Jag kanske redan är härdad?).

Eller vänta nu, sjukskriva mig? Jag skulle ju säga upp mig.

För om man tänker efter riktigt ordentligt är ju stress orsak till många rubbningar och brister i kroppen som alla helst vill förklara på andra sätt.

Mer om min D-vitaminbrist och allmänt behov av D-vitamin för alla? Klicka på etiketten "D-vitaminbrist".

Och tack för att ni finns och förstår.

47 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Jag vet att det är irriterande med alla som vill föreslå än det ena och än det andra. MEN: Jag blev inte diagnosticerad i Sverige, de såg inget fel på mig. Jag hade de symptom som du beskriver fast krafitg viknedgång istället för uppgång. Men det hade att göra med att mina tarmar börjat gå sönder och inte kunde ta upp någon näring alls. Ytterst få går tarmarna faktiskt sönder på, utan de går omkring med diffusa symptom som ingen vet vad det är.

Tyskland, har du tänkt på att söka hjälp där? Jag tror att du får det och ganska så lätt. Har en väninna som inte fick minsta diagnos i Sverige och gick år ut och år in på sjukskrivning. Det visade sig vara något så enklet som Borrelia som nu har förstört en hel del med hennes kropp. Har hört om även andra som har mycket positiv erfarenhet från Tysklands sjukvård.

Det kan ju vara värt ett försök, även om det inte är gluuuten du har ...

Kram!

Duktiga Tjejen sa...

Hanna: Du har rätt, jag skulle kunna prova. Jag drar mig bara för det eftersom jag redan nu har så många saker jag inte tål. Laktos, allt kött förutom fisk, fågel och skaldjur, morötter osv, så att ta bort all vete blir ett helvette. Om jag visste att det var detta skulle jag inte tveka.

Jag har hört att soyaprodukter kan vara boven, och sånna äter jag mycket av. Jag vet inte. Jag tror på stressen som största orsak. Gluteallergiker brukar dock ha problem med D-vitamin (har du haft det?). Låter vidrigt att tarmarna gått sönder, stackare! Det måste ha varit hemskt.

Tack för din support och tips.

Att undvika gluten/dra ned på det kanske också hjälper som start..?

Anonym sa...

Det är verkligen fruktansvärt att du ska behöva gå igenom detta!
När det gäller att hitta vad som är galet i kroppen har jag inte något annat tips än att säga håll ut.
När det kommer till sjukskrivningen är det bara att gå till en annan läkera. Man ska inte diskriminera, men jag skulle rekommendera en kvinnlig. Den kvinnliga empatin är inte lika saklig som den manliga.
Kramen!

Joanna Björkqvist sa...

Jag hann aldrig kommentera förra inlägget, så jag hoppar rakt på här istället. Har du sökt någon alternativmedicin?
Jag har nämligen själv haft eksem av mycket besvärlig art under mycket lång tid, 25 år ungefär, men efter att ha gått hos en healer (ja, det låter skitskumt) blev jag bra på ett par månader. Sedan dess; nada. På riktigt.

Jag har ingen logisk förklaring på detta, men alla som ser mig idag ser en mycket frisk kvinna med en fantastisk hy (låter som skryt, men det är faktiskt så). Jag har inga som helst problem sedan 13-14 år... Det gäller bara att hitta rätt healer, för garantier är svåra att få...

Tänker så på dig!

Duktiga Tjejen sa...

Stoffisen: Tack. Den sämsta jag var hos var dock kvinna. Dorota. Har tid hos Svetlana 28 nov. Jag har inte bättre erfarenhet av kvinnliga faktiskt...

Joanna: Det får absolut bli nästa steg. Egoistiska Egon går till kinesolog som har botar hennes åkommor, vilket traditionella läkare aldrig lyckades med. Jag är öppen. Är så trött bara...

Linnéa i Colorado sa...

men om du har en privat försäkring så måste du väl kunna njyttja den? eller?

här i usa är det ubervanligt att kvinnor går och får B12 sprutor. Nästan alla jag känner gör det. Jag har själv en massa B12 vitaminer här hemma som bara står och samlar damm. skickar dig gärna om du vill ha!

Duktiga Tjejen sa...

Linnea: Nej, för jag gick till VC först och sedan bytte jag sjukvårdsförsäkring, och man får inte ta med sig något som man har startat innan. En massa klausuler i allt. Förut betalade jobbet detta för mig, men nu betalar jag själv = ovärt när man ändå inte får utnyttja. Vårt sjukvårdssystem är inte alltid så bra direkt om man säger så, även om det är relativt jämlikt.

Min förförra läkare skulle skriva ut B12, men han glömde att lägga in receptet och när jag ringde om det hade han slutat...

Ska tänka på ditt erbjudande Linnea! Vad har du att langa? Hehe! Ska kolla upp värdet igen nästa gång, men jag äter tillskott och folsyra så jag hoppas att det värdet är ok.

nillas liv på pinnen sa...

Vad jobbigt för dig! =(

Jag har inget annat tips än att inte ge upp. Förutom jobbet, kanske?

Jojjo sa...

Jag förstår att det måste vara grymt jobbigt, man blir så frustrerad på sjukvården när man inte får hjälp! Jag har haft stora problem med magen sen jag var 10, en läkare sa "ät avocado, det är bra". När jag ifrågasatt sa han "Bananer borde också gå bra". Hela kostcirkeln där, verkligen!

Jag har också gått till kinesolog, hade gått ner 15 kg och kunde inte äta nåt. Och det hjälpte verkligen, med bara naturliga vitaminer och mineraler! Jag blev dock bokstavligt talat TVINGAD av mamma att gå dit, hade aldrig orkat ta tag i det själv. Kanske Monki kan hjälpa dig komma iväg?

Plus det där med B12. Fick också sprutor när jag flyttat till USA, i Sverige kom de aldrig ens fram till att det kunde vara B12-brist...

Massa kramar till dig, hoppas du får hjälp snart!

Anna sa...

Hej! Jag har hört massor med bra om akupunktur. Även för saker som hormon-rubbningar. Jag ska faktiskt prova det, har en tid på Fredag. Om du vill kan jag skriva till dig privat sedan men vad de sa, om det verkar bli nåt resultat etc.

Anneli sa...

Så fruktansvärt jobbigt! Klart du måste hitta vad som är fel, för att kunna göra något åt det så att du kan må bättre. Jag önskar dig all lycka!

Johanna sa...

Åh, förstår att mina tips var helt värdelösa då... Fy farao vad jobbigt. Jag vet inte vad du ska göra, men sluta inte kämpa. Skickar en kram för vet inte vad jag ska säga, vad säger man?

Fattar verkligen att det är hur jobbigt som helst. Hoppas du hittar nån som kan hjälpa dig, stort lycka till.

Lena i Nica sa...

Usch. Det är så enormt frustrerande när man får förhållningsregler "gör A, B och C" och så gör man helt enorma mängder A, B och C och så fungerar det ÄNDÅ inte. Så'nt kan driva mig till vansinne. Att göra något dumt och få stå för konsekvenserna är ju en sak - att göra allting rätt och se'n blir det ändå helt FEL är bara grrrrrrrr.

Jag säger som Linnéa, säg till om du behöver något skickat till dig från Utlandet. Du ska ju inte behöva vara utan medicin som du har fått diagnos på att du behöver bara för att någon vimsig läkare inte har koll på recepten. Jag har tillgång till HÄSTDOSER av b-vitaminkomplexijektioner men riktigt där kanske du inte är än.

Krya på dig!

Linnéa i Colorado sa...

men OVÄRT!! det är helt sjukt att du inte kan få hjälp av ditt privata. Ja men gör det, hör av dig!

Trillingnöten sa...

Det är ju helt sjukt...NÅT måste man väl kunna göra...det finns väl en anledning till varför du inte kan ta till dig D-vitamin? Åh, vad jobbigt. Syrran har också massa problem med leder och en massa värk, men det är inte reumatism eller nåt annat sånt. Hon går hos läkaren typ minst varje månad och de vet fortfarande inte...nya läkare varje gång...

Kikan sa...

Åååh...svensk sjukvård i ett nötskal. En kompis till mig blev diagnosticerad med utmattningsdepression men år senare visade det sig att hon hade giftstruma. Jag antar att du har blivit borrelia testad. Det kan oxå ge alla möjliga symptom. Kämpa på och ge inte upp! Kramar!

Husfrun sa...

Det är värdelöst att gå till läkaren med en massa symtom som de inte kan sätta fingret på, som de inte förstår. "Så här ska du inte känna", sa en läkare till mig när jag var som mest trött. Jag gick aldrig tillbaks till henne igen!

Hanna Lans sa...

Först vill jag bara säga att jag kan bekräfta att Joanna har fantastisk hy, jag har sett den i verkligheten. :)

Sedan: Problemet med gluten är att om du äter det och OM det är det som är boven, så gör den att du inte kan äta en massa andra saker. OM det är gluten, så kommer du att kunna äta laktos, lök, socker etc efter att kroppen har fått ur skadorna ur sitt system.

OM det är gluten, så kommer din kropp kunna ta upp vitaminerna när "giftet" är ur kroppen.

Gluten är en jättestor bov i mångas dramer. Men det som är jättejättebra OM det skulle vara gluten, är som sagt att när du är "frisk" igen, så kommer du kunna äta allt annat igen.

Jag skriver "frisk" eftersom detta är en autoimmunsjukdom som du måste leva med resten av livet. Det är ingen allergi. Glutenallergi ger samma symptom som nötallergier. Många blandar ihop dessa.

Hanna Lans sa...

Jag hade alarmerande låga värden på allt man ska ha i kroppen. Vitaminerna, järnet, you name it. Sex månader med strikt glutenfri kost och jag var helt återställd. Men om du prövar i en månad och känner skillnad, då är det troligtvis gluten. Men för att bli helt "frisk" så tar det ytterligare några månader. Sedan kan man aldrig igen äta gluten och det är ju trist, men det är ännu mer trist att vara sjuk. Och det finns många bra substitut.

Sus sa...

Förstår att det kan ara frustreraande att få en massa tips hitåt o ditåt men folk menar nog ara väl. (Iaf gör jag det.. var inte emningen att göra dig frustrerad.)

Hoppas verkligen att du kommer till en lösning med detta. Det låter ju skitskumt och man blir ju bara så matt av läkare som slutar o försvinner utan att ta något ansvar för patiennterna.. :P

Duktiga Tjejen sa...

Jag är jättetacksam för era råd och tips! Återigen överväldigas jag av engagemang. Kan nog konstatera att det är tre saker jag skulle kunna testa

Kinesolog
Akupunktur
Glutenfri kost

Det med gluten; hur kommer det sig att de inte hittar något av den allergin när de testar mig för det? Hur gjorde de med dig Hanna? Vad sa de i Sverige när du testade dig för detta?

Med mina värden är det faktiskt ganska logiskt att jag är glutenallergiker eftersom det oftast bara finns tre förklaringar (klimakteriet, heltäckande slöja eller glutenallergi). Har ju allmänt problem med nin mage, så ju mer ja skriver om det... Jag ska läsa på ikväll och fatta ett beslut. Skulle gärna prata mer om detta med dig Hanna.

Och Anna, vill gärna höra om akupunkturen! Min email är duktigatjejen@gmail.com

Hanna Lans sa...

I Sverige tar man blodprov, visar inte det något så går man inte vidare. Om inte tarmen är ansatt så är det oerhört svårt att veta att du har gluten. Om du har sår på tarmen så tar de biopsi, men eftersom man vill spara in på så satans mycket här, så gör de helst inte sådant om det inte har fått positiva svar på de andra testen.

Du kan vara glutenintolerant trots att tarmarna inte är ansatta. Googla på engelska sidor, inte svenska, så får du bättre info.

Maila till info@berghemforlag.se Så kan jag berätta mer om du vill.

Duktiga Tjejen sa...

Tack Hanna! Ska Googla engelska nu. Svensk sjukvård alltså...

Nadja sa...

Har inga direkt råd eller tips, tänkte bara säga: Ta hand om dig och jag hoppas att du blir bättre snart. Och hoppas Hawaii's sol kan hjälpa :) Plus att jag hoppas att det går bra nu när du fått remiss till en specialist, det låter ju i alla fall som ett gott tecken.

Nadja sa...

Har inga direkt råd eller tips, tänkte bara säga: Ta hand om dig och jag hoppas att du blir bättre snart. Och hoppas Hawaii's sol kan hjälpa :) Plus att jag hoppas att det går bra nu när du fått remiss till en specialist, det låter ju i alla fall som ett gott tecken.

Anonym sa...

Aj Aj, jag förstår hur frustrerande och hemskt det är, styrkekramar!!

Finns det inte sånna där D-vitaminsprutor du kan få - eller har du redan fått?

Att sola, speciellt här i Norden på hösten, kan jag tänka mej att inte har så stor effekt. Har LÄKARE faktiskt rekomenderat det?? Jag menar, visst försämrar det ju kanske inte, men i DITT fall skulle jag inte godkänna den "hjälpen".

Då jag drack VEMMA (kommer du ihåg?) så drack jag den Amerikanska versionen och den innehöll MYCKET MYCKET MYCKET mer D-vitamin än den rekomenderade dagliga dosen i Norden, det var så mkt att jag var tvungen att kolla upp på nätet om det ens var bra att få i sig sådär mkt D-vitamin (och det var såklart inom gränsvärdena). Det i samband med alla andra bra antioxidanter, vitaminer, mineraler, aloe vera, grönt te och superfrukten Mangosteen kanske kunde hjälpa din kropp i balans? För jag tror att det handlar om helhet, att få kroppen i balans att kunna ta EMOT det man ger den.

Nu då jag kämpat med järnbrist så sa de att jag var tvungen att äta järntillskott LÄNGE innan jag får upp Hb-värdet och det stämde. Kan det vara lika med D-vitamin? Men iofs borde det ju inte gå från mindre bra till sämre om du tar tillskott som i ditt fall ..

Duktiga Tjejen sa...

Nadja: Tack. Har dock inte fått remissen än. Den måste jag be om de 28 nov. Får väl tid någon gång i vår, så vintern kommer bli hård som fan.

Träningslyckan: Tips att sola var över sommaren, ja, eftersom ingen medicin motsvarar den riktiga solen. Och ingen solkräm, det är skadligt för mig. Värde som minskat är värdet efter sommaren. I vinter lär det tömmas helt igen. Min medicin innehåller mer D-vitamin än alla tillskott man kan köpa receptfritt, men tydligen funkar den inte. Felet ligger någon annanstans. Jag hoppas att du blir frisk snart!

Åsa sa...

Men lille vännen...det är bara att försöka kämpa på. Jag tror på hjälp av annan art..som Joanna sa, typ healing el ngn form av alternativ medecin..
Krya på dig nu ch hoppas skiten släpper snart, helst igår..
Kramar

egoistiska egon sa...

Ser att många redan skrivit det jag tänkt skriva - men som sagt, sök alternativmedicin. Att expermintera själv, t ex testa saker på måfå i månader/halvår ÄR jobbigt. Jag fick ju höra exakt vad jag skulle testa, läkaren sa bara "testa att utesluta lite" utan specifikation. Bara en sån sak som att det tar upp till tre månader innan vete går ur kroppen = hur ska man orka testa igenom saker själv på måfå? Och samma med vitaminer och mineraler och oljor - jag äter mkt sånt nu. Inget är baserat på "det här hjälper mot det här" utan varje gång testas det vad MIN kropp behöver. Behöver inte alls vara det som generellt alla andra behöver. Hoppas du orkar ta dig iväg ngnstans och få hjälp.

Duktiga Tjejen sa...

Tack Åsa och Egon! Tänkte maila dig Egon och fråga om din kinesolog... Om du orkar och vill svara.

Sus sa...

Läste runt lite om D-vitamin och skrämdes av att jag nästan inte äter nåt som man får d-vitamin av (fisk) och jag äter inte särskilt mkt fett heller. :P

Lala sa...

Jag skickar en KRAM och hoppas det på något sätt, snart, löser sig till det bästa för dig!!

Tears and Pearls sa...

Skickar en stor kram , och hoppas på det bästa!!

Sus sa...

Som svar på din kommentar i min blogg. Jag äter minimalt med ägg och då alltid bara vitan. Mjölk dricker jag, men tydligen ska man dricka 2,5 liter för att få i sig dagens behov. Jag kommer upp i några glas max. Har köpt d-vitaminer nu iallafall. :)

Husfrun sa...

Kikar in för att önska god morgon.

Duktiga Tjejen sa...

Tack alla! Och Sus: Jag avskyr oxå gulan... Försöker pilla i mig ibland... Dricker typ aldrig mjölk, men yoghurt och sånt. Solen ska dock fixa det mesta, men på vintern går ju inte det i Norden. På dig lär vitaminerna säkert funka! Har du ens några av symtomen man får av brist? Många kan lagra från sommaren.

Duktiga Tjejen sa...

Tack alla! Och Sus: Jag avskyr oxå gulan... Försöker pilla i mig ibland... Dricker typ aldrig mjölk, men yoghurt och sånt. Solen ska dock fixa det mesta, men på vintern går ju inte det i Norden. På dig lär vitaminerna säkert funka! Har du ens några av symtomen man får av brist? Många kan lagra från sommaren.

Joanna Björkqvist sa...

Saknar dina inlägg! Kikade in för att se hur du mår! Tänker på dig!

Anonym sa...

Alltså, sjukvården i Sverige... Jag blir ju rädd. Jag gick ju omkring sedan jag var liten med smärtor i höfter och knän och "eftersom jag inte skadat menisken kan jag ju inte ha ont i knäna". Sedan kom jag till mitt nya underbara hemland och traskade på måfå till en ortoped som såg mig i 2 sekunder och ställde rätt diagnos. Samma med min operation för 2 år sedan. I Sverige hade jag nog väntat fortfarande på en tid, här fick jag tacka nej till 2 OP-tider för att de kom för snart och överraskande! Hursomhelst, om du råkar ha vägarna förbi Örebro så har min kusin avslutat sina TCM-studier i Kina (han är alltså en "riktig" kinesisk doktor just nu :)) och har öppnat egen praktik. Han gör allt inom kinesisk medicin, akupunktur och hela köret. Stor kram till dig.

Nadja sa...

Men gud, det är nog det värsta med det svenska sjukvårdssystemet ibland.. Det tar sån jäkla tid, min doktor som jg precis fått gav mig namnet till en psykiatriker i fredags, jag ringde idag och fick en tid om ett par veckor.. Dyrt här - om man inte har sjukförsäkring - men i alla fall effektivt..

Fröken Svensson sa...

Ja vad ska jag säga. Du vet att jag är i samma sits och det är så jädra frustrerande att man blir mest knäckt av ovissheten. Jag vill att du mailar mig om du kommer till någon bra dr, du får en diagnos, du blir bättre och dyl. Så lovar jag att göra detsamma. All lycka till! KRAM

The hungry Swede aka Saga sa...

Usch vad jobbigt det later, hoppas att du far reda pa snart vad som kan vara orsaken.

Om dina D vitamin-varden inte forbattras av supplement av D vitamin och sol, sa later det ju som att problemet ar antingen att din kropp inte kan ta upp och metabolisera D vitamin, eller att D vitamin-receptorerna inte fungerar. Har du kollat att njurar och lever fungerar som de ska?

Kroniska njur/leversjukdomar ar t.ex associerade med D vitamin-brist eftersom nedsatt njur/leverfunktion leder till nedsatt konvertering/metabolism av D vitamin.

Nedsattning av D vitamin receptorer (VDR)kan ocksa ge D vitamin brist och ar bl.a associerad med tex autoimmuna hypothyroid sjukdomar (alltsa fel pa skoldkjorteln). Har du kollat att din skoldkjortel fungerar? Gors vanligast genom att kolla T3, T4 och TSH

Lycka till, och pusha lakarna att fortsatta leta efter anledningen och inte bara behandla symptomen!

Duktiga Tjejen sa...

Tack alla! Och Moni, dax att jag flyttat till Wien kanske... :) Jag har vägarna förbi Örebro om han är bra.

Frk. Svensson. ABSOLUT!! Det är otroligt hur lite de kan om hormonsjukdomar.

Saga: Du vekar jättekunnig! Det första jag testade var sköldkörteln. Har även testat njurar och lever. Och klimakteriet, gluten och allt möjligt. Sen när de inte hittar något är det tack och hej, och så går jag till nästa. På min tid på måndag ska jag iallafall be om remiss till Akademiska eftersom en specialist där vill träffa mig. Orkar snart inte mer. Bara att ta tag i allt är en bedrift i sig...Kan det vara något annat Saga?

Uppskattar ALLA TIPS!

Moni sa...

Du kan ju kolla upp honom på hans sida: http://www.yongneibo.se/ Han har ju graduated från kinesiskt TCM-universitet, så han vet nog vad han pysslar med. Han gav mig akupressur mot turistmage när jag var där och hälsade på och det funkade i alla fall :)

Lisa sa...

Hoppas du mår bättre, jag saknar att läsa dina inlägg. (Obs, inte menat att stressa. Såklart.)
Tänker på dig

Åsa sa...

Saknar deeej....
styrkekramr från mej

Duktiga Tjejen sa...

Gulliga ni. Jag saknar mig själv. Min energi. Och er! Ska försöka imorn när jag jobbar hemifrån.