lördag 26 november 2011

Mitt nya karriärsmål...

Så här blir min framsida på boken, fast med namn, titel och baksidetext adderat såklart. Och så har jag fått mitt ISBN-nummer!
 ...är att inte göra karriär. En gång i tiden tänkte jag att jag skulle satsa allt på karriären och skita i allt annat. Nu är jag totalt tvärtom.

Jag kanske ska skita i min examen i offentlig rätt och jobba i en bokhandel istället? Skulle inte det passa mig bra liksom? Jag har varit butiksansvarig förr (fast i klädbutik) och älskar böcker. Undrar just om det finns några jobb där längre... Vilka handlar egentligen i en bokhandel nuförtiden? Själv köper jag allt över nätet.

Eller så bygger jag på min första utbildning och blir översättare? Tolk? (Spanska - Svenska).

Helst vill jag ägna all tid åt skrivande och böcker, men just nu genererar det noll spänn i inkomst. Jävla skit att man måste ha pengar för att överleva och för att investera.

21 kommentarer:

Maria sa...

Tyvärr är det ju så men drömma kan man ju alltid göra.

Vem vet - drömmen kanske slår in en vacker dag!!

Emmas Bokhylla sa...

Jag gick och tankte precis samma sak nar jag upptackte att Bokhandeln hemma i byn var till salu. Men man maste ju ha en del pengar for att forst kunna kopa den, sedan kunna driva den i den riktning som man har valt...Förjäkligt, helt enkelt! ;-)

Hanna Lans sa...

Jag är ju också jurist och har knappt använt mig alls av den. Visserligen får jag användning för den då och då som chef, men det är ju inte samma sak som att endast hålla på med lag och rätt. Men du, jag trivs så underbart bra nu! Jag har slutat att jämföra mig med mina kursare som är domare, åklagare och framgågnsrika advokater. Jag hade aldirg trivts med det livet. Och du, man klarar sig på så långt mycket mindre pengar än vad man tror. Mitt råd är att gå ner till 50%, starta eget med tolkning och förlag. Du kommer må så mycket bättre!

Anonym sa...

Hej! Jag tycker du ska satsa! Bra förslag från ovanstående. Man har alltid nytta av en utbildning på något sätt så den går inte till spillo.

Jag handlar både via nätet och bokhandel. Jag gillar att gå omkring i en bokhandel och titta och känna, kanske läsa baksidan för att få en känsla av boken. Älskar doften av nya böcker. Du skulle ju kunna ha läsarklubb, poesiaftnar och cafedel för att locka folk...Tolk/översättare var en dröm för mig också men för att bli auktoriserad är krångligare och jag har inte pluggat på universitet...

Ps. Grattis till boken!

Anonym sa...

åh jag blir glad att du reflekterar över HUR du ska göra!
Den som säger att pengar inte är allt, har rätt, men det gör att du har till överlevnad. Tyvärr så har livet en prislapp. utan pengar så har du heller inte ngt hem etc...

Kram och styrka till dig idag!

Sus sa...

Bra råd: Mitt råd är att gå ner till 50%, starta eget med tolkning och förlag.

Jag kan joina och göra framsidor, hålla på med fonter etc. ;)

Colombialiv sa...

Du har ju fått massa spännande förslag! Bokhandel kanske är en utdöende bransch (förutom Pocketshop, typ), men bibliotek finns väl alltid kvar?

Starta eget! Måste du plugga mer för att bli tolk/översättare eller har du den utbildningen i ryggen?

Marie sa...

Jag köper nästan alla mina böcker i bokhandel. Över nätet kan du aldrig klämma, känna och få den där lilla egentiden som är när du går in i en bokhandel. Oftast är det väldigt lugnt i en bokhandel, men ändå lite liv... Jag tycker om det, men det är klart, du köper nog mer om du handlar över nätet ;)

Kan vara det att jag önskar jag hade jobb i bokhandel att jag hellre går dit för att jag vet hur viktigt det är att få pengar in i just firman :)

nillas liv på pinnen sa...

Yrkeslivet är överskattat.
Läste nyligen att en av de saker män i slutet av sitt liv ångrar mest är att de jobbat för mycket.

Joanna Björkqvist sa...

Jag tycker att du ska läsa Hannas och Nillas kommentarer några extra gånger så att de sjunker in.

Jag har alltid haft flera jobb samtidigt och arbetat svinhårt i alla år och att ha fått ägna mig så mycket åt min romans om jag gjort den senaste tiden har gjort mig fattig som en lus, men gett mig något som är större och viktigare än pengar; möjlighet att förverkliga min dröm.

Så mycket tid som man tillbringar på jobbet måste man trivas och inte bara stå ut - och du gör ju inte ens det! Tror istället att du skulle vara helt perfekt i en bokhandel! Och säkert som översättare också.

Våga satsa på dig själv och det du vill! För att du vill det. Inte någon annan.

Joanna Björkqvist sa...

Så kul det kan bli när mellanrummet mellan orden hamnar bara en enda bokstav snett; "roman som" blev "romans om"... Jag har inte ägnat ett år åt en romans... ;)

Joanna Björkqvist sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Duktiga Tjejen sa...

Tack för era kommentarer alla! Tyvärr får jag inte gå ned till 50% på mitt jobb och livet är så dyrt i Sthlm! Vill gärna flytta...

Jag har läst ett år av tre till tolk/översättare, dvs språkbiten som man kan bygga på. Hade först planer på juridisk översättare. Övergick till juridik. Och jag jämför mig... Tyvärr! Jävla karriär och pengar.

Vet att det går. Jag ska. Det ordnar sig. Behöver verkligen er pepp och den hjälper mycket!!

Skulle oxå vilja läsa till en master i Mänskliga Rättigheter...

Det finns ju ändå alternativ.

Joanna sa...

Jag tycker att det är ett jävligt snygg bokomslag! Har du gjort målningen själv?

Pockethexan sa...

Skulle bara kika in för att tacka för den trevliga hälsn. hos mig o så får jag se att du ska ge ut en bok och börja arb. i en bokhandel!
Waow det är mer än jag fixar som ändå har en bokblogg...fast jag kan ju inte offentlig rätt heller...!?

Hur vore det om du var med i min bokring där man läser en bok du får av mig o så skriver du vad du tycker om den hos mig o sen ger du den till en ny bokvän!
Kramis ifrån Pockethexan du kanske ska börja bokblogga innan du börjar arb. i butik för då får man gå på en massa olika event som bokreleaser o då vet du ju hur du ska göra för att få så många läsare som möjligt!

Anneli sa...

Men du är ju på god väg i alla fall. Vägarna vi går genom livet kan vara både krokiga och jobbiga, men jag tror vi mår allra bäst om vi följer våra drömmar :)

Duktiga Tjejen sa...

Joanna - Tyvärr ej, det är av Benny Ekman...

Pockethexorna - Har skrivit i din blogg nu! :) Skriver om böcker för en tidning redan, I love it! Skulle gärna skriva för din också :) Om jag kommer jobba i bokhandel återstår att se...

Annelie: Agree. Men ibland blir jag så mesigt rädd...

Västgötskan sa...

Det är väl så att man prioriterar olika saker i livet vid olika tillfällen. Inget är bättre eller sämre än det andra, så länge de är rätt för EN SJÄLV! :-)

Anonym sa...

Du borde definitivt jobba med böcker iallafall! Bokhandel vore perfekt för då kunde du ge bra personliga tips och råd till kunderna, synd att allt ska vara så internet-styrt idag!!

Duktiga Tjejen sa...

Västgötskan: Helt sant! Om 10 år kanske jag tänker annorlunda igen...

Träningslyckan: :) Dessutom att inte ta med mig jobbet hem... Ah... Få prata böcker...

Husfrun sa...

Låter som en bra plan att jobba i en bokhandel och ägna resten av tiden att skriva. Varför inte?
Det finns visst de som handlar i bokhandlar... Gör det som hjärtat säger dig.