måndag 9 januari 2012

Inte för att klaga, men...

...Jag mår sjukt dåligt. Kan knappt ta mig upp ut sängen. Så fort jag gick in i vecka sex började jag må illa konstant. Kan inte sova om jag inte kräks på kvällen. Förstår verkligen inte hur jag ska kunna gå till jobbet.

Idag skulle jag åka på konferens i Danmark i två dagar, men jag sa att jag var magsjuk och inte kunde åka. Hur ska jag kunna åka till kontoret på onsdag?

Jag försöker med allt man kan. Åksjukearmband, dricka B6 (Blutsaft),ingefära, äta regelbundet, sova. Sova är det enda som hjälper. Och det är jävligt svårt att äta när man nästan spyr av bara tanken på mat. Jag får tvinga i mig lite yoghurt med sura bär, äpple eller krossade tomater. Kött av något slag finns inte på kartan. Inte ens ägg.

Jag sa att jag inte skulle klaga hur dåligt jag än mådde, men det här är verkligen förjävligt. Jag vet inte hur jag ska stå ut. Lite morning sickness hade jag klarat, men det  här konstanta... Och ännu har det bara gått några dagar. Som en enda lång magsjuka med enorm bakiskänsla, minus att jag inte har ont i huvudet.

"Prata med din barnmorska" står det på nätet. Vilken barnmorska? Man har ju ingen förrän vecka 10. Ska jag alltså gå runt såhär i en hel månad till innan jag får någon form av hjälp?
Tänk att en sånhär liten räka kan påverka hela kroppen!
Finns det någon någon därute som har tips förutom det jag har skrivit?

Ps. Jag vill ha barn, jag ÄR glad, vill inte klaga, men jag mår verkligen apdåligt.

Ps2. UPPDATERAT: Jag ringde. Hon rekommenderade postafen. Har det hemma. Grinade mig igenom hela samtalet. Fattar inte ens var tårarna kom ifrån. Kunde inte sluta på typ en halvtimme efter. TACK alla!

31 kommentarer:

Ann-Katrin sa...

Men herre gud, klart du ska snacka med en barnmorska, det är bara att ringa en även om du inte är inskriven hos någon som gravid. Klart du måste få hjälp om det finns!
Har du inte någon gyn eller barnmorska du gått på kontroller på innan du blev gravid?
Bor i Tyskland själv (tror jag hittade dig via någon annan blogg jag följer) och här har många en egen BM långt tidigare än 10 veckor.

Trillingnöten sa...

Jag mådde också konstant dåligt, men inte att jag inte kunde äta. Mer att jag var tvungen att äta för att inte må illa. Du kan absolut kontakta Barnmorskan på en gång för tips och råd. Bara att ringa till närmaste Mödravård!

Sus sa...

Jag mådde likadant. Jag kollapsade så gott som båda gångerna i dehär veckorna. Men det finns hjälp. :)
Jag tog en halv Postafen (åksjukepiller) varje kväll. Man blir grymt trött av dem så jag tog bara en halv. Upp till en per dag var ok sa min läkare (som är specialist inom förlossningar och graviditeter).
Googla på det och överväg. (Receptfritt från apoteket.) Man kan faktiskt blir så svag den här tiden om man mår riktigt illa att man får åka in och få dropp.

Sus sa...

Sen kanske jag bör tillägga att endel barnmorskor är väldigt mkt emot Postafen. Det finns tusen olika läror angående det mesta inom gravidfiteterna. Så var beredd på att endel barnmorskor säger "neeeej, du ska knapra kex på morronen innan du stiger upp" ;)
Men det finns piller som får dig på benen.

Duktiga Tjejen sa...

Tack!

Jag ringde faktiskt MVC och hon sa just postafen men varnade för trötthet. Jag har redan sånna hemma eftersom jag blir så lätt åksjuk.

Jag fick tid för informationsmöte 20 jan och då får jag inskrivningstid också. Jag grinade mig igenom hela samtalet, är inte ens ledsen!! Hela min kropp är ett HAV av hormoner.

Sus sa...

Testa. Och det värsta av tröttheten sover man bort om man tar den på kvällen.. och det höll ändå illamåendet borta hela förmiddagen och kvällarna var aldrig lika illa...

Miss Baglady sa...

har tyvärr inga råd där, mådde själv oförskämt bra hela graviditeten, bara lite illamående i början men då hjälpe fil och äppelbitar direkt. Hoppas att du snart (om några veckor i alla fall:)) mår bättre.. kram

Duktiga Tjejen sa...

Sus: Jag mår dock mest illa på kvällen, det är då jag kräks... Så jag borde nog göra tvärtom: att ta på morgonen kanske så att det håller i sig över dagen? vet inte, tycker förresten att jag mår illa konstant förutom när jag precis har vaknat.

Baglady: Gud vad skönt att må så bra!!

Västgötskan sa...

Du vill säkert inte höra det här men... Med de två sista barnen mådde jag illa VARJE morgon från ca V.7 fram till de föddes. Jag testade allt, men inget funkade.
Eller jo, det ENDA som funkade var att gå upp, spy ingenting (typ galla) och SEN kunde jag äta frukost. Det var ingen idé att testa att äta något först. Dödsdömt. Så spy INNAN frukost är mitt tips.
Värre är det ju om du mår illa andra tider på dygnet förstås... :-(

Tur att man får en sån bra belöning för det man går igenom! ;-)

Duktiga Tjejen sa...

Västgötskan: Du blev just min idol. Fattar inte hur man orkar gå igenom ett konstant illamående fler än en gång. Menar; första gången vet man ju inte vad som komma skall.

Jag mår illa hela dagen, det går inte över. Om jag spyr på kvällen blir det lite bättre. Nu spydde jag efter frukost = lite bättre. Enda gången jag mår lite ok är när jag just har vaknat, men det ändras nog snart.

Men du mådde illa hela dagarna? Jag vill bara ha en liten liten paus när jag mår bra. Bara en liten... och än har det bara gått några DAGAR. Herregud. Jag är en riktig mes. Verkligen en mes. Så sjukt o-duktig.

Åsa sa...

Oh stackare..men hoppas det går över snart..
Kramar Åsa

Lisa sa...

Äsch vad är det där för larv jag hör!? Klart du måste få klaga, herregud, om jag mått lika dåligt så hade jag nog inte gjort annat än gnällt. Bara för att man längtat efter bebis innebär ju inte det att man måste skriva rosaskimrande tankar om det när man väl blir preggo.
Tyvärr har jag inga goda råd att ge. Men jag lider verkligen med dig!
Kram

Duktiga Tjejen sa...

Åsa: <3

Lisa: Åh tack, blir liksom rädd att någon ska tycka att jag är otacksam. Speciellt om det är andra som har försökt så länge... Jag har förvisso längtat i mer än två år, men jag är ett riktigt hormonmonster. Som tur var går det mest ut över mig själv...

Colombialiv sa...

Jag har heller inga bra råd att komma med förutom att försöka få tid ännu tidigare. Och du FÅR klaga, det är ingen som kommer att tycka att du är otacksam, lovar!

Hoppas det blir bättre snart!
Kram!

Emmas sa...

Usch, det later verkligen hemskt, jag lider med dig! Och det ar klart att du far klaga, du mar ju pyton! Men jag tycker att du ska ringa och boka tid hos en BM sa fort som mojligt, det har later inte alls bra! Det kan ju som sagt paga i en manad till, det vore fruktansvart!

Camilla - Vardagslycklig sa...

Jag har nästan förträngt det men precis så dåligt mådde jag också. Var i fjällen v 6-7 och låg bara inne i stugan under en filt. På nätterna kunde jag vakna helt kallsvettig för att jag mådde så illa, då var det bara att gå upp och knapra lite hårt bröd. Man får se det som ett gott tecken. När jag fick missfallet i v12 gången innan kände jag inte av något illamående alls.

sv: I nuläget har vi bostadsrätt i sumpan. Men här har vi tyvärr inte råd med hus, så nu kollar vi lite längre ut. Det är sjuka pengar när man tänker på det. Vi är från Dalarna både jag och sambon och har helt andra referenser därifrån, tog ett tag att vänja sig vid tanken på att betala så mycket..

Anonym sa...

Grattis! Visst är det härligt att veta att man bär på ett liv och att det om allt går rätt blir en liten bebis så GRATTIS GRATTIS. Tyvärr kan jag inte uppmuntra dig med att graviditeten innehåller någon som helst glamour, jag mådde illa 24 timmar om dygnet fram till vecka 17. Jag mår fortfarande illa ett par gånger om dagen men jag är inte sängliggande längre som jag var förut.
Fick Lergigan comp utskrivet av läkare och det hjälpte. Sedan hjälpte det att småäta hela tiden, även på nätterna. Banan, hårda karameller, fruktsoppa, äpplen mm mm. Du får hitta din grej och det får vara vad som helst.

Vi kan ju hoppas att du får det lite enklare. Annars så står man inte ut man bara uthärdar och det kommer du göra, du har ju inget val ;)

Tänk på att INTE stressa, det gjorde illamåendet värre för mig sedan hjälpte det att röra på sig även om det var svårt att komma till skott. Tiden när man mår illa känns det som att allt står still, jag vet men fixar det det gör du vare sig du vill eller inte. Tänk på att illamåendet tyder på att allt står rätt till. Lycka till och tack för besöket.

Kram Jenniefer
http://blogg.alltforforaldrar.se/bissen/

Jojjo sa...

Men usch, stackars! Klart det är synd om dig fast du VILL ha bebis och trots att du ÄR GLAD. Att bli helt förlamad av illamående är ju katastrofalt jobbigt! Känner en tjej som hade det så fram till i sjätte månaden nån gång - spydde ca 8 grr/dag fram tills dess. Hon sa att kräm var det enda hon kunde äta. Har ju själv inga erfarenheter av graviditeter så kan inte säga mycket annat än att jag hoppas verkligen att du mår bättre snart!!

Joanna Björkqvist sa...

Nämen! Efter allt annat du råkat ut för hade jag verkligen hoppas att din graviditet skulle vara lika rosenskimrande som mina. Jag mådde inte illa i en halv sekund ens, utan åt med god aptit, vilket resulterade i en härlig (öh... ironi...) viktuppgång på 32 kg med första barnet...

Synd att du redan testat åksjukebanden, för dem hjälpte min syster som mådde pyton...

Håller tummarna för att du hittar något som funkar för dig! Tänker dig!

Burgschki sa...

men gud ring. inte ska du må så här dåligt.

Duktiga Tjejen sa...

Tack, tack, tack! Gud så olika alla graviditeter är. Tänk att ha sånna som Joanna... blir grön av avund. 32kg låter ju iofs lagom kul ;)

Camilla: När gick det över för dig sedan? Undrar om D-vitaminbrist kan påverka? Får se det som ett gott tecken, men det är svårt...

Jennifer: Herregud, tänk om jag har samma att vänta... Vet inte var jag kommer ta vägen! Får försöka hitta vad jag kan äta, hittills är det helst "sura" saker som äpple, apelsin, yoghurt med bär och tomatsås...Vill ju äta näring också...

Jag som är en gottegris i vanliga fall får iallafall se DET positivt; godis och sånt är det SISTA jag tänker på!!

Bondhustrun sa...

Jag spydde nog bara en enda gång totalt under båda mina graviditeter, men jag mådde konstant illa under flera veckor i början, och det som åtminstone underlättade var att äta KONSTANT. Fast bara lite lite eftersom jag blev mätt och illamående jättefort. Men om jag glömde att äta kom superillamåendet direkt... så äta ofta. Jag åt mest fil och lingonsylt, samt knäckebröd med smör och ost.

Men postafen hjälper väl många?

Petra H sa...

Det enda jag fick i mig när jag var gravid (illamåendet började senare och var mest på kvällarna, varade dock till minst v.16-17!) var Gyllenhammars gyllenmust - dvs vuxenvälling!! Kändes som jag hade blivit en liten baby själv ;-)
Lycka till, det ÄR värt det även om det är ett litet helvete att må illa!
stor kram

Västgötskan sa...

Nej, jag mådde (som tur var!) "bara" illa varje morgon. Så fort jag fått spy "ingenting" och fått i mig lite mat blev det bättre. Med de två sista barnens om sagt.

Med ettan var det väldigt annorlunda. Där mådde jag illa från morgon till kväll (i princip, med några pauser). Men där var det bara mellan v.7 till (ca) v.18. Sista halvan (drygt) var HELT utan illamående! :-)

Sofy sa...

Tipsar om Proviva, det höll mig uppe! Och försök variera, jag fick kräkreflex bara av att se yoghurt efter stt hs ätit det o kräkts några veckor, tog lång tid att reparera. Mådde kobstant (typ) illa till v26. Man får vara ledsen - man får! Nu är bebis två månader o lugger här o snusar sött, värt illamående!

Johanna sa...

Läste först nu, men vad bra att du ringde!! Klart man måste söka hjälp om man mår så kasst, det ska man ju inte behöva göra. Hoppas verkligen det blir bättre.

Linnéa i Colorado sa...

Vad många bra tips du får! Hoppas att du mår bättre asap! Kram

Husfrun sa...

Själv mådde jag också fasligt illa några månader med alla tre. Det enda som fungerade för mig var att småäta hela tiden så att jag aldrig var tom i magen. Fil, knäckebröd, banan, russin, avokado... vad som. Sen åt jag också åksjuketabletter, men dem blev jag fasligt trött av.
Kram.

Duktiga Tjejen sa...

Tack tack tack alla. Ska testa allt. Postafen hjälpte mig igår, men visst blir man otroligt trött... Hellre trött än illamående dock. Proviva har vi alltid hemma, ska dricka mer av det. Vuxenvälling låter som något att testa.

Lättast att få ner nu är dock: äpple, apelsin, knäckebröd naturell. Mkt varierande. Eh. Äter åtminsone folsyra, D-vitamin och Blutsaft på det.

pim sa...

usch vad hemskt,. tur jag inte ska ha barn. jag hade säkert mått superilla och med min fobi hade jag ju kreverat på kuppen...en kompis till mig var sjukskriven ett halvår med var barn pga illamående:( hoppas ditt försvinner snart

Yohanna sa...

Det ärgrymt att måsom du gör, jag var med om detsamma.Har du testat akupunktur? Då rispar barnmorskan under tungan och sätter nålar i öronen? Funkar nog på en del. Sen satte de in pepparkorn i mitt öra med hjälp av en tejpbit som jag skulle trycka på när det var som värst. Vet ej om det fungerade. Körde länge med en liten papperspåse som jag hade mint i, det gjorde att inget annat luktade. Isglass brukar väl också vara bra. Hoppas du mår bättre snart.Kram