lördag 3 mars 2012

Ofelia och Olivia.

På trädgårdsmässan i våras blev jag förälskad i den här orkidén och köpte den för ett par hundralappar och döpte den till Ofelia.

Idag finns inte ett spår kvar av henne. Hon totaltog. Till och med bladen. Allt trillade av, in till minsta smula. Rätt sorgligt, faktiskt.

Ofelia-Orkidé

Nu har jag därför satsat på en billig variant från IKEA som fått namnet Olivia. Jag är tveksam till att hon överlever, men jag ska göra mitt bästa med att sänka ned henne i vatten med orkidé-näring en gång i veckan.

Olivia-Orkidé

Jag undrar bara varför jag är så värdelös på blommor och växter? Jag som drömmer om växthus, trädgård och sånt. Hur skulle det gå egentligen? Inte ens mina kaktusar överlever särskilt länge.

21 kommentarer:

Åsa sa...

Hej söta du..
Jag är lika crap som du, men några saker har jag fått tips om. De trivs inte i direkt sol och de trivs inte om man tänder mycket ljus, pga av det ljusen utsöndrar alt. värmen. Så aldrig levande ljus nära orkidén.
Sen är jag crap på att vattna alla blommor, men jag har valt de som visar när det e dags, alt de som klarar sig utan länge.

Nordväst fönster tror jag är toppen. Min svärmor har massor av orkidéer och de står inte i direkt sol mer än ett litet tag på dagen. Hon har kvar en som jag gav bort för 3 år sen? Å hon vattnar en liten skvätt ovanifrån, som med vanliga blommor :)

Läs lite på nätet om orkidén så ska du se det håller sig bra :)
Kramar Åsa

Sus sa...

Jag ser direkt varför den dog. Orkideér måste ha genomskilniga krukor för att klara sig. Deras rötter behöver få ljus.

Lala sa...

Ha ha! Samma här! Men sen vi flyttade till huset mår mina orkidéer prima, även i vanliga heltäckande krukor! Tror vi har de stående mot sydväst (?!?!???jag å väderstreck lixom). Första orkidéer fick jag 2004 och den blommade inte förrän vi flyttade till huset 2007!!:)

Anabanana sa...

Det här med orkideér är verkligen någonting, har aldrig testat själv men verkar vara tjuriga blommor.

Allt prat om att vattna si och så och så har min moster dom finaste orkideérna någonsin och när jag frågar hur dom kunnat bli så fina så säger hon att hon aldrig har gjort nåt bad och bara vattnar dom ibland. Och det fungerar. Så jag vet inte, man får nog inte försöka för mycket bara ;D Kväva saker med kärlek du vet ;D

Annars så har jag planterat om alla mina växter idag, jag gör det minst en gång om året och dom växer som fan. Man ska inte ta allt så stenhårt, då dör dom ;)

<3

Västgötskan sa...

Säger som Anabanana;
Orkidéer är de ENDA blommorna som överlever hemma hos mig. Sänkas ner i vatten??? Näring, vad är det? Ha ha! De står t.o.m. i direkt solljus.

Mitt tips: Vattna lite grann (får inte bli vatten stående i krukan) MAX 1 gång i månaden! (Helt säkert!) :-D

Mammas machete sa...

Orkidé är Colombias nationalblomma. De finns överrallt, men sällan i krukor, utan växer i trädklykor i en stor komocka! Det är helt sant. Ett tips alltså. Tag en komocka - vilken som helst - och tryck fast Olivia där. Jag lovar, hon kommer kännas sig precis som hemma! Kram!

Lala sa...

Ha ha! Leta reda på första bästa komockan ute i Tjottahejti;D

Husfrun sa...

Det är tur att jag har en man som sköter blommorna här hemma. Annars skulle jag inte ha några alls. Orkidén lyckas han också hålla i liv.

Weronica sa...

Jag har två orkideer. Den ena fick jag av B förra året. Den dog för en stund sen, men den kommer igen nu med massa knoppar. Den står i solljus i en genomskinlig krukvas. Vattnar ca en till två gånger i månaden i rinnande vatten ca 10 min.

Den andra blommar för fullt i en vitfrostad kruka. Verkar som alla orkideer trvis på olika sätt??

Johanna sa...

Men har ju hört att man bara ska låta vatten rinna igenom krukan på orkidéer, att de vissnar om de råkar stå i några cm vatten. Detta har jag just fått veta verkar fel! En kompis till oss har orkideer med så många blommor på att man skrattar mycket länge varje gång man ser dem. Alltså de är typ en meter höga med massor av grenar alldeles fulla av blommor.

Hennes knep: Häll på vatten och låt dem stå i det jämt. Då lurar man dem tydligen att det är dags att blomma. Ska testa detta här hemma nu..

Haba sa...

Jag älskar också orkidér men har liksom inte tålamod med dem...när de blommat färdigt är de ju så otroligt fula :D

RackarTuss sa...

Orkidenäring har mina aldrig fått!

"Dränk" dom var 10-14 dag, men låt dom inte stå blött.
Använd en genomskinlig kruka, tydligen vill rötterna ha ljus :)
Dom gillar INTE sol, så inget soligt fönster.
Och - "glöm bort dom" på vintern.... ;)

Anneli sa...

Det är en av de blommor som trivs hemma hos mig, som oftast glömmer att vattna. Det är snart de enda blommor jag har hemma hos mig numera. Kanske är IKEA varianten tåligare :)
Kram!

Lfthmn sa...

Äh, orkidéfjollerier!

Jag köper billiga på Ikea, tar bort all bark, ställer ner dem i en snygg glasvas och häller på vatten så att ungefär hälften av rötterna är täckta (typ 5 cm). Sen får man fylla på vatten då och då så det aldrig blir helt torrt och om det blir lite grönt och slemmigt får man diska vasen. Har dem i alla vädersträck. Inte svårare än så.

Men har du alltid persiennerna neddragna eller var det bara tillfälligt? De vill väl trots allt ha lite ljus :-)

Duktiga Tjejen sa...

Jösses vad många tips, och alla olika! Verkar alltså vara en slump om orkidéen överlever eller inte. Kanske har med luft, luft och rätt ljus att göra, för vattningen verkar helt olika för alla ju. Komocka var ju ett bra tips, men jag tror inte jag får det godkänt här, haha.

Jag har dem i genomskinliga krukor fast i en annan kruka, och det är nog dumt! Konstigt bara att en expert sa att det var ok! Och pappa har i vanlig som blommar OFTA och sedan flera år! Jag har läst böcker om orkidéer, men inte hjälper det.

Ska iallafall ta bort krukan och låta den stå i den genomskinliga endast så får vi se vad som händer!

Sofia sa...

Jag är urusel på blommor. Men mina orkideer från ikea har överlevt!! Och jag vattnar de nästan aldrig, och med väldigt lite vatten. Typ inte ens dl varannan vecka. Max två gånger i månaden. Och de står i direkt solljus (ingen koll på vädersträck) i vanliga krukor. Tror verkligen på det där med att inte vattna för ofta eller för mkt!

Anonym sa...

Samma här, samma här. Det är hopplöst att få något att växa!

Madlar sa...

Mina står i norrfönster i genomskinliga krukor. Vattnas max var 3e vecka. Blommar plikttroget året om.

Emma sa...

Jag far ocksa ryck ibland, vill ha massor av blommor, ortagard och vaxthus, men det mesta dor ifran mig sa hart att det inte ar sant.

Tankte tillbringa sommaren i mina foraldrars tradgard och skaffa rabbatter med ordentliga blommor, men jag tvivlar pa det i langden...

Limpy sa...

Jag duschar mina en gång i månaden, då blommar de en gång om året, till jul.

Vitnos sa...

Det enda jag har lärt mig om orkidéer är att de inte ska vattnas med näring när de blommar.. All denna internetorkidékunskap borde sammanställas=)