torsdag 29 mars 2012

Om att äta rätt för sin blodgrupp.


Jag fick nyligen veta att jag har blodgrupp A positiv, och genast gick jag till bokhyllan och drog ut boken som handlar om Blodgruppsdieten.

Det första som står för A är: Bli vegetarian och kör lugn träning.
Ingen annan blodgrupp står det så på.
Det var väl det jag  visste!

Och jag som blev vegetarian i skolan när jag var tie bast för att jag hade sån känslig mage mot kött. Nu äter jag fisk och fågel och det funkar, men helst vill jag inte äta det heller. Och som gravid är det ett under om jag lyckas peta i mig en centimeter fisk, helst vill jag leva helvegetariskt. För att jag mår bra av det och har gjort så länge jag kan minnas.

Men liksom; A är den vanligaste blodgruppen i Sverige, och ändå äter svenskar så  mycket kött. Whats up with that? Ingen som tar Blodgruppsdieten på allvar antar jag?Snabbinfo till er andra:

Blodgrupp O
-Ät kött
-Undvik vete och de flesta andra sädeslag
-Träna regelbundet med fysiskt krävande aktiviteter
-Fel kost: risk för inflammatoriska sjukdomar och magsår ökar

Blodgrupp B
-Varierad kost
-Den enda som tål mjölkprodukter
-Måttlig fysisk träning
-Fel kost: risk för virussjukdomar som angriper nervsystemet ökar

Blodgrupp AB
-Flest fördelar och nackdelar från A & B
-Koncentrationsövningar, yoga och måttlig fysisk aktivitet
-Kraftigaste immunförsvaret av alla

32 kommentarer:

MissPkm sa...

I KNEW IT!!! :)
Av allt du skrev om vad du gillade så kunde jag inte annat än att gissa att du var A! Jag ska påbörja min stenhårt igen nästa vecka! Så kanske att vi kan samarbeta! xo

MissPkm sa...

Och.. appropå din kommentar att A är den vanligaste i sverige. Kan stämma kanske. Jag tror att LCHF eller vad det är många i Sverige kör på fungerar ett tag på A-typerna, iallafall om de har blodsockerissues - men det är bara temporärt. Sooner or later, så kommer det slå tillbaka. Sen är det ju så att en MASSA inte vet vilken blodgrupp de har, eller har en suck om att det finns en diet som har med blodgrupp att göra. Kram igen..

Colombialiv sa...

Jag funderar mest hur vi skulle göra med matlagningen i vår familj om vi skulle följa blodgruppsdieten. Jag har A, Oscar har B, och vår son har 0...

Duktiga Tjejen sa...

Helena: Var ganska säker på att jag hade A me too! :)

Colombialiv: Så blir det för oss. Jag har A, Monki B och redan nu äter vi totalt olika. A och B skiljer sig ty mest, därför äter vi ofta olika middagar. Jag är dock van sedan forever, så för mig är det bara en normal del av livet :)

Duktiga Tjejen sa...

Alltså vår kost skiljer sig sedan alltid utan att vi bryr oss om blodgrupper, men när man läser i boken så faller SÅ mycket på plats! Det är helt klart värt det att äta mycket olika... Dock finns det en del del som både A & B kan äta tillsammans. Och alla mår nog bra av lite mer veg skulle jag tro :)

Sofia sa...

Intressant! Jag är ganska så säker på att jag är blodgrupp 0 och nu när jag läser det blir jag ännu mer säker. Jag äter ganska mycket kött och mår jättebra av det, jag orkar mer och får mer energi, vilket behövs då träningen jag gör är väldigt tuff.
Jättebra tips på bok, ska nog ta och skaffa den för nu blev jag jättenyfiken.

ps. Kan jag nu alltså skylla min aversion mot promenader på min blodgrupp? ;)

mockapocka sa...

Det där är ju så himla intressant! Jag har försökt få tag på den där boken men den är slut på förlaget. I och med att jag hade höga kolesterolvärden googlade jag en del om kost och hittade den här D´Adamos teorier. Jag har nu i princip slutat med mjölkprodukter, vetemjöl och rött kött. Mitt kolesterol hade gått ner lite efter bara ett par veckor. Ska bli spännande att se vad som hänt om något halvår eller så.
Vet du var man kan få tag på boken?

Mammas machete sa...

Det är intressant! Jag har också läst en sådan kostbok med blodgruppsfokus. Däremot har jag aldrig kunnat följa råden för min blodgrupp O. Jag har alltid varit vegetarian och känner direkt att jag mår dåligt om jag äter kött. Men kanske stämmer det in på andra? Kram!/Julia

Trillingnöten sa...

Shit, Jag vet inte ens vilken blodgrupp jag har...eh...måste kolla upp det.

Hanna Lans sa...

Jag har också A+. Kan du inte vara snäll o lägga ut mer info för oss snåljåpar som inte vill köpa boken, eller de som vill men inte hittar den ...?

Hjem Kära Hjem/ Anna sa...

Du, jag måste få tag i mina papper sen jag var gravid, DÂR står blodgruppen...det här ska undersökas närmare!

Klem Anna

Anneli sa...

Mycket intressant!

stoffisen sa...

Intressant!
Undra sa flundra vad jag har för blodgrupp. Jag ser bara blod som något vikigt...

Kram
ps: Hoppas att du mår bra och kan ses på bloggträffen. Hoppas att du mår bra! Kram! <3

emma sofie w sa...

Mest glad över att höra till gruppen som tål mjölkprodukter, älskar min ost alltså!

Husfrun sa...

Fasen,hur vet man vilken blodgrupp man har?
Jag tror jag är 0 vilket isf kan förklara min reumatism = inflammatorisk sjukdom vid fel kost...

Husfrun sa...

Alltså, LCHF som jag åt ett tag för att se om lederna mådde bättre fungerar isf... om jag nu är 0.

Duktiga Tjejen sa...

Kul att så många blir intresserade!

Vilken blodgrupp man har vet man i princip bara i Sverige om man donerar blod eller har varit gravid (det står i ens gravid-journal. Det var så jag fick veta).

Tyvärr vet jag inte var man får tag i boken eftersom den kommer från Monkis pappa...Den är väldigt bra dock, men många och långa kapitel om varje blodgrupp inkl. recept!

Dock kan ALLA äta viss ost, VISST kött (viss fisk eller t.ex kalkon) så det går alltid att få ihop maträtter som en familj kan äta trots olika blodgrupper. Det finns "bra", "neutral" och "dålig" kost.

Får se om jag kan få ihop lite till till Morran, men det är väääldigt mycket text att gå igenom först :)

Husfrun sa...

Okej, tack. Då ska jag kika i mina preggojournaler :)

Bubbel sa...

Mycket intressant läsning!:) Är blodgivare sen många år tillbaka och har via detta fått lära mig ett och annat men det här var nytt för mig. Kan ju tyvärr konstatera att jag i egenskap av "positiv 0´a" borde ändra livsstil en smula - lever mer enligt råden för folk med blodgrupp B...får jobba på saken helt enkelt, tack för tipset!

Åsa sa...

Hm, intressant :)
Kramar!

Moni sa...

Jag är A negativ och jag kan ärligt talat berätta att jag skulle avlida om jag inte fick/kunde äta kött! Jag mår dåligt om jag bara äter vegetariskt, även om det är en bra blandning mellan kolhydrater och proteiner. Fast det kanske beror på att jag är A0 - och 0 är dominant hos mig när det gäller kost, hihi ;)

Duktiga Tjejen sa...

Moni: Med vegetarian i boken menas att man kan äta mycket fisk och sånt kött! Är säker på att du inte skulle avlida om du tog bort rött kött. Du kanske till och med skulle må bättre, vem vet :)

(Man ska nog dock inte ta 100 % allvarligt på det. Det finns ju alltid andra faktorer som spelar in än "bara" ens blod).

Hanna Lans sa...

Morran tackar och bugar om du vill försöka. :)

Fröken Svensson sa...

Intressant detta. Tror jag är O. Mer träning alltså..

Colombialiv sa...

Det är förresten intressant det här med att folk i Sverige i allmänhet inte vet vad de har för blodgrupp. I Colombia kan ALLA sin blodgrupp (det står på ens ID-kort) och tycker att det är världens konstigaste grej att det finns människor som inte vet sin egen blodgrupp. Det är som att inte veta sin egen hårfärg, typ.

Mammas machete sa...

Precis Annika. Vikten av uppgiften ligger kanske till viss del i sjukvårdssystemet. I Sverige ligger säkert personers blodgrupper lagrade i system och kan plockas fram vid olycka, medans det kanske inte riktigt funkar så med Colombias privata system? Mer egenansvar alltså. Jag har själv fått höra "vet du inte vad du har för blodgrupp???!!! det är ju livsfarligt om du skulle behöva blod vid en olycka!!!
/Kram!

Duktiga Tjejen sa...

Colombialiv och Mammas machete: Jag tror inte ens att blodgruppen finns lagrad här, bara om du t.ex. varit gravid (!!). Istället testar de när man väl är i en olycka. Det är iallafall vad jag har hört. Tycker också att det är svinkonstigt! Jag har liksom frågat på sjukhus osv om jag kan få veta min blodgrupp, och då har de tyckt att jag varit helt konstig och liksom "sånt tar man inte reda på". Eh?

Joanna Björkqvist sa...

Näää, det där bryr jag mig inte alls om! Jag har 0 och har inte ätit kött på 30 år. Älskar dessutom ALLT med vete och äter det varje, varje dag. Tränar aldrig och absolut inte något krävande.

Inte har jag magsår heller och har inte varit sjukskriven sedan jag var nitton år.

Tjoho för det.

Anonym sa...

B är "den enda som tål mjölkprodukter". Jag, exet och ett par till av de jag vet som är laktosintolleranta är alla B... Så nej, jag tror inte riktigt på det, nej...
A

Simon sa...

Är ute och letar information om min blodgrupp AB+ Letar för att jag är intresserad och undrar vad det betyder och vart det härstammar från. Det har visat sig att bara 3% av värdens befolkning har samma blodgrupp som mig och i sverige är det bara 5%.

Jag börjar med att jag äter allt i matväg har inga problem med mina smaklökar =) Så om jag nu ska hålla mig till en speciell diet kommer det inte bli så svårt för jag är också van vid inte så varierande kost. (har aldrig haft skörbjug)
___________________________________________________

Blodgrupp AB

Du har de flesta för- och nackdelar från både grupp A och B.
Utöva koncentrationsövningar som yoga i kombination med måttlig fysisk träning.
Du har det kraftigaste immunförsvaret av alla blodgrupperna.
Välgörande mat: kalkon, lax, yoghurt, getost, ris, gurka och druvor.
Undvik: griskött, rökt lax, glass, cornflakes, majs, avokado och bananer.
-------------------------------------------


Har inte utövat någon koncentrationsövning förut eller någon fysisk aktivitet på länge så det ska bli intressant att känna hur min kropp kommer att reagera på det. Lägger till att jag har koncetrationssvårigheter och att jag har haft en hjärninflammation som har resulterat i hypersomni alltså "övertrötthet"

Känns för övrigt jävla skönt att jag har det kraftigaste immunförsvaret av alla men då kan man ifrågasätta Aftonbladets historia om att man löper större risk för sjukdomar om man har AB (Källa:http://www.aftonbladet.se/halsa/article15276656.ab) Jag har ju det bästa immunförsvaret!!!

Det jag har tänkt på mest när jag har läst runt om dieter osv är att man ska inte börja nojja. som skrivet ovanför så har jag aldrig haft några problem med mat och mina smaklökar funkar perfekt!
Jag har inte dokumenterat eller analyserat matsmältningen dvs hur lång tid det tar från att man har ätit vissa rätter till att man sitter på toan. Inte heller vilken form eller färg den har.
Det jag vill komma till är att jag inte har lagt ner någon tid på att undersöka matsmältningstiden eller avföringen. Borde man egentligen göra det? ...

Jag har alltid i nutida dagar altid haft en stabil vikt på stadiga 73-75kg går inte upp eller ner kanske beror på kosten och hur lite jag rör på mig. Äter nu mera mycket mer vegetariskt än förut varav alla andra i familjen gör det och vi har valt den dieten för med tanke på grisens och kons så kallade "odlingsprocess" och äter inte tills jag blir proppmätt utan sådär lagom så man inte känner sig hungrig mera.


Sådär ja nu har jag skrivit av mig. chilla gärnet peace

Anonym sa...

Du måste överväga aspekt inuti en viktig utmaning för en av alla de mest positiva blogg webbplatser för alla på nätet. Jag kan faktiskt föreslå att webbplats!

Anonym sa...

[url=http://flagyl-online-buy.net/]Buy Metronidazole[/url] Priligy Dapoxetine http://lasix-buy-online.net/