torsdag 24 maj 2012

När föräldrautbildningen är fullbokad så är den.


Idag var vi på del ett av föräldrautbildningen. (Observera begreppet VI; jag har fortfarande inte vant mig vid det här vi-begreppet som det liksom är nu. Vi. Vi som familj. VI). Åter till sak: VI fick lära oss om amning och se en förlossningsfilm. Utbildningen, eller informationen snarare, är i tre delar och ett basprogram som politikerna har avsatt pengar för.


Kul då att del tre om förlossningen är fullbokad och det finns inte plats att stoppa in oss.
Eller jo, i höst. När ungen redan är född.
Känns lite sent va, eller vad säger ni?


Men iallafall. Det kände så märkligt att sitta i ett rum fullt av gravida och liksom jaha,  man ska alltså själv föda?


När jag kom hem gick jag en långpromenad till vattnet i 22 grader och sol, och efter det började brösten läcka råmjölk för första gången. 

10 kommentarer:

MissPkm sa...

*ler* kan tänka mig att det är otroligt overkligt allt som händer nu. Och att dom inte kan klämma in ett par till på kursen känns ju absurt - men det är ju så kommun och landsting funkar verkar det som, är det fullt så är det fullt.. ovsett hur många som egentligen skulle få plats.

Hanna Lans sa...

Alltså, de där kurserna ... Till vilken nytta? Inget blir ändå som du tänkt dig när du ligger/sitter/står där den där vackra dagen i september när din bebis tänker komma ut.

Tänk såhär: Ont. Bebis. Inte ont längre.

Kroppen vet vad den ska göra, du vet hur du ammar, du bara veeeet, ingen jäkla kurs kan förbereda dig på vad som komma skall.

Allt blir alldeles perfekt och på precis det sätt som just din bebis är meningen ska komma ut på. Ingen idé att titta på filmer med andra kvinnor som föder barn. Det är ju en annan kvinna och ett annat barn.

Relax, just do it. Och njut så mycket du kan tills dess. Och sedan också. :)

Nadja sa...

Haha smidigt av dem, tycker att om de e fulla far de vel enda starta nya kurser sa att alla som behover far.. Men ah, fatta att du ska fa en bebis!

Linxter sa...

Vi gick inte på föräldragruppen innan förlossningen eftersom jag mådde så dåligt. Jag förstod aldrig grejen med att planera förlossningen in i minsta detalj och kände mig mest stressad över att vår BM påpekade att vi borde. Vi läste lite i boken "att föda" som alla tipsade om, typ ett par kapitel. Det gav ingenting i princip. Väl på förlossningen så visade det sig att kroppen skötte sig själv, det var så himla häftigt! Jag visste hur jag skulle föda mitt barn, inga konstigheter. Förlossningen var det lättaste under hela min graviditet och trots att jag bara hade lustgas och TENS så gjorde det inte ens hälften så ont som jag hade föreställt mig. Jag bröt ju benet på två ställen när jag var gravid - den smärtan var FEL. Att föda barn var en smärta som kändes RÄTT. Men det var ju för mig, alla har olika erfarenheter och berättelser. Men med tanke på att du och jag är hemligt bortadopterade tvillingar så bör du kunna vara lugn ;-)

Joanna Björkqvist sa...

Se samtalen med din egen barnmorska som förberedelse. Hon brukar ha tid att svara på frågor och resten brukar lösa sig av sig själv på plats. Mitt bästa råd är att du bara ska följa med. Följa dina känslor, följa den erfarna barnmorskans råd längs vägen, följa med i allt som händer...

Det kommer att bli den mest omvälvande upplevelsen i ditt liv - hur det än blir. Det tror i alla fall jag.

Och du kommer att minnas varenda detalj för alltid. Samtidigt som du befinner dig i ett parallellt universum. Så grymt.

Husfrun sa...

Dåligt.
Men å andra sidan, ärligt talat fick vi inte ut nåt vettigt ur vår föräldrautbildning vi var på för... nio år sen. Det enda som hände var att jag somnade under nån avslappningsövning :)
Kram.

Åsa sa...

Nej, du grejar det där utan den delen...tror man blir uppskrämd bara..:)
kramar Åsa

nillas liv på pinnen sa...

Jag minns inte heller så mycket från den där föräldrautbildningen, men det var ju 28 år sedan så... Gick bara med första. Kan ju ändå vara kul att träffa andra gravida förstås.

Anonym sa...

Först; Tack för alla dina fina, varma och underbara kommentarer hos mig. Du är så go vännen.
Jag har haft fullt upp och inte hunnit med att följa bloggar som jag brukar, men nu börjar jag komma ikapp med livet - igen.

Det andra; FATTA ATT DU HAR EN BABY SNART! Så underbar lycka att det inte är klokt!!! <3 x 1 miljon!

Bubbel sa...

Förlossningsfilmer....kan inte låta bli att småle och minnas den vi fick se med Gudryn Schyman i en av huvudrollerna...OMG! Tur att kroppen vet vad som gäller när det är dags!:)