söndag 22 maj 2011

Grímsvötn har erupterat.


För exakt en vecka sedan (om några timmar) åkte vi hem från Island. Ett par dagar tidigare åkte vi på en galen tur upp på livsfarliga vägar längs stup i nationalparken och glaciären Vatnajökull som har flera aktiva vulkaner. Jag är rätt mesig, men Monkis äventyrslust tar alltid över och han lyckas alltid övertala mig upp på höga och läskiga höjder trots att jag börjar gråta av skräck. Efteråt är det såklart häftigt att ha överlevt, men på Island var det läskigare än tidigare. För ungefär en vecka sedan åkte vi iallafall upp, utan att ha tagit reda på väder och vind som man egentligen måste, och var helt betagna över landskap, vulkaner, glaciär och glaciärsjöar.
-Om det blir jordbävning eller vulkanutbrott nu är vi körda, kunde dock båda konstatera.

Igår strax innan kl. 18 fick Grímsvötn på Vatnajökull utbrott och orsakade ett hundratal jordbävningar varav den största 4,6 på richterskalan. Flygtrafiken är nu inställd och översvämningar (jökellopp) väntas eftersom vulkanen ligger under glaciären och då orsakar otroliga smältningar av isen som på vissa ställen är en kilometer tjock. Senast detta hände Grímsvötn var 2004. Gårdagens utbrott är dock tio gånger större och sägs vara Grímsvötns största på 100 år med ett hittills tvåmila askmoln.

Vi var alltså på Vatnajökull för bara några dagar sedan.

Trots att jag är sjukt glad över att vi inte var högst där uppe bredvid vulkanen när det blev jordbävningar (risk för ras redan utan jordbävningar liksom) så hade det ändå varit lite häftigt om det hade varit den här söndagen vi skulle ha åkt hem från Island och inte förra...

Monki vid vår bil uppe på Vatnajökull förra veckan bland vulkaner och glaciär...

14 kommentarer:

Trillingnöten sa...

wow, snacka om tur i oturen! jag tänkte på dig när jag hörde om vulkanen tidigare i morse...att ni kom därifrån ordentligt och att allt gick bra...Ibland har man flyt!

Linnéa i USA sa...

Oj oj oj. Naturen alltså!

Brave New Life sa...

Men vad galet!

Karin Lindström sa...

Dumma dumma moln!

Duktiga Tjejen sa...

Tur i oturen ja! Men det hade ändå varit lite spännande... Inte att vara där uppe just då, men på Island...

Tea Lady sa...

Läbbigt, ja...

Du undrade var man hittar den fina teburken Bibliotek som Bokbabbel lottar ut. Jo här:

http://www.tefrossa.se/teburk_bibliotek_500_gr

Bästa hälsningar

Lena

Anonym sa...

Fy så skrämmande.
Vem gömmer sig bakom bilen? :) /Sus

Duktiga Tjejen sa...

Bildtexten säger ju att det är min kille som gömmer sig bakom bilen, men texten kanske inte syns? Arrangemang.

coffincutie sa...

jösses, vad läskigt men häftigt

Anonym sa...

Sorry jag är blind.. läste faktiskt texten men av nån anledning så började jag läsa vid bil och Vatnajökull, haha...
Jag läser visst för fort. /Sus

Duktiga Tjejen sa...

Haha, man kan inte se allt jämt...Du kanske hamnade i ett litet askmoln;)

Emmas Bokhylla sa...

Wow, shit vad nara! Det hade nog varit ratt haftigt, men da kanske ni hade blivit sittandes pa Island i ett par veckor...?

Freedomtravel sa...

Just nu skulle inte jag heller vara så sugen på att åka dit... Men annars pratade vi bara för nån dag sen om att åka till Island. Jag bodde där ett år för jättelänge sen (vid foten av en vulkan faktiskt, även om man inte tänkte så mycket på det), och det skulle vara kul att åka tillbaka!

Duktiga Tjejen sa...

Wow, hur kommer det sig att du bodde där ett år freedomtravel? Mkt intressant! Jag undrar dock om jag någonsin kommer åka dit igen...