måndag 25 juli 2011

Veckans fyra utlästa böcker:

Fyra böcker på en vecka är till och med lite mycket för mig, men vad sjutton...


Jag älskar Sofi Oksanen, hon är grym och jag är lite avis på hennes språk, det liksom bara flyter på och är alldeles självklart. Bäst av henne är enligt mig Utrensning, på andra plats Baby Jane, och sist debuten Stalins Kossor, men alla är mycket bra. Stalins Kossor varvar nutid i Finland med dåtid ifrån Estland och har Annas ätstörningar i centrum. 4/5.Andra boken var Ur Havet Stiger Vågorna av Annika Sjögren, en kriminalroman som jag fick från Ordfront som recensionsexemplar eftersom jag bloggar om böcker för en nättidning. Personligen är jag inte särskilt förtjust i kriminalromaner och tycker t.ex. att Män som Hatar Kvinnor är en av världens mest överskattade böcker, så jag hade faktiskt väldigt låga förväntningar på den här boken. Men! Den var faktiskt väldigt lättläst och spännande redan från början och koncentrerade sig mycket på relationerna mellan huvudpersonerna vilket jag gillade. Jag hade inga problem med att läsa timme efter timme och var nyfiken på vad som skulle hända (även om den emellanåt var rätt förutsägbar). Boken kommer ut på pocket i höst. En helt okej kriminalroman, faktiskt. 3/5.

 

Spill fick Augustpriset 2010, och eftersom min mormor typ samlar på pristagare i Litteratur hade hon såklart den här boken hemma som jag sedan lånade och äntligen tragglade mig igenom igår. Den tog flera månader att läsa ut eftersom jag inte orkade läsa så många sidor i taget. Helt ärligt blev jag väldigt besviken, mest för att språket och beskrivningarna bitvis var så himla bra, för att sedan under kanske 90 % av boken bara bestå av en massa förvirrande information och händelser som var totalt meningslösa. Och slutet! Fy fan. Jag fattar verkligen inte hur Sigrid Combuchen kunde få Augustpriset för denna bok. 2/5.

 

Den lilla miniboken Profeten lästes ut på en dag. Den består av endast 94 små sidor som innehåller koncentrerade "visdomar" som mer liknar poesi. Den här boken är en av världens mest lästa och den används ofta vid bröllop, vilket jag kan förstå. Finast av allt är nog just delen om äktenskapet:

Älska varandra, men gör inte kärleken till en boja; Låt den hellre vara likt ett öppet hav mellan era själars stränder. Fyll varandras bägare, men drick inte ur samma bägare. Ge varandra av ert bröd, men ät inte av samma stycke bröd. Sjung och dansa tillsammans och var glada. men låt var och en av er få vara ensam, liksom strängarna på en luta är ensamma även när de vibrerar av samma musik.

Ge era hjärtan, men inte i varandras förvar. Ty endast Livets hand förmår rymma era hjärtan. Och stå vid varandras sida, men inte för nära; Ty templets pelare står åtskilda, Och eken och cypressen växer inte i varandras skugga.

2 kommentarer:

De kallar mig Skrållan sa...

Jag var på tre bröllop förra sommaren och den "visdomen" lästes upp fyra gånger. Jag vill inte ha den uppläst när jag gifter mig. Jag tycker inte om den.

Fast Oksanen gillar jag med! Har bara läst Utrensning och så Stalins kossor nu för några veckor sedan. Tyckte som du, Utrensning bäst, Stalins kossor på klar andraplats men ska definitivt hitta Baby Jane också! Kul att vi har lite samma bok-smak!

Anonym sa...

Stalins kossor är den enda jag har försökt mej på av Oksanen men hade faktiskt inte humöret att ta mej igenom den så där väntar den halvt oläst i bokhyllan än ..