tisdag 6 september 2011

Uppdatering i manusvärlden.


Nu har det snart gått en månad sedan jag skickade mitt manus till tretton olika förlag. Jag har fått tre svar, alltså tre refuseringar, och två lämnade personliga kommentarer och tipsade om andra, specifika förlag. De skrev båda att de tyckte att mitt manus var intressant, men det ena tackade nej av ekonomiska skäl och det andra för att de hade planerade utgivningar i ettochetthalvt år framöver.

Jag väntar alltså svar från tio stycken, och även om jag vet att chansen är minimal att bli utgiven så går det ju faktiskt att ge ut själv. Hanna Lans skrev nyligen ett inlägg med jättebra tips om egenutgivning och hon har ju själv gett ut sin debut Som någon annan bäddar på eget förlag, så hon vet vad hon snackar om. Jag är very sugen på att göra detta. Sparade pengar, vilja och engagemang finns. Hoppas bara att det finns några där ute som faktiskt kommer köpa den...

Och under tiden kan jag ju roa mig med Desirée Fredlunds positiva Refuserad, en typ handbok i att inte ge upp, samt tänka på det Frida Skybäck skrev i Debutantbloggen den 29 augusti: Hur många förväntar sig att en idrottskvinna ska vinna guldmedalj första gången hon tävlar?

Accept it, get over it and learn from it. Vägen till framgång är att ta sig förbi misslyckanden, eller hur?

16 kommentarer:

Jojjo sa...

Jag tycker det låter otroligt spännande med eget förlag och jag kommer garanterat köpa boken! Bestämmer du dig för att köra eget kan du reservera en åt mig på en gång!

Emmas Bokhylla sa...

Far du refuseringar fran resten sa tycker jag att du skall tuta och kora - starta eget! et har jag funderat en hel del pa, om jag nagonsin skiver en bok! Och sedan, om det kansn bra, kan man ju fortsatta med andra forfattare ocksa, eller hur?

Hanna Lans sa...

Jag kommer naturligtvis att köpa en eller ett par stycken jag också!

Några förlagsmänniskor snörper på munnen när jag glad i hågen berättar att jag startat eget förlag. Jag är inte riktigt fin nog. Men vet ni? Egenutgivare kommer på stark frammarsch, deal with it. Jag tror att detta kommer att pressa fram bättre litteratur, inte tvärtom. Större utbud. Fler genrer.

Desstuom: Kanske växer ens förlag. Ska det snörpas på munnen efter att jag gett ut den tionde författaren också? Ett förlag måste börja någonstans och med en person. Alla förlag har börjat som egenutgivare. Sådetså.

Hanna Lans sa...

Jag har förresten inte fått svar från alla jag skickade till, så vänta bara en lagom lång tid. Ska du vänta på alla kanske du måste vänta förgäves.

Anabanana sa...

Det är ju värt att testa och få känna att du kan! :D

Duktiga Tjejen sa...

Tack för kommentarer! Reserverar åt er som vill köpa! Håller med Hanna- egenutgivare skapar bättre litteratur, åtminstone mer variation. Förlagen ger ju ut mer och mer lika som den stora massan vill ha, precis som kvällstidningar och poplåtar... Förlagsvärlden verkar så oerhört snobbig och dessutom orättvis då typ bara tidigare utgivna har chans igen. Tror småförlagen verkligen är på uppsving! Hanna är min förlagsguru =)

Tears and Pearls sa...

Pirr! Jag tycker det här är skitspännande! :)

nillas liv på pinnen sa...

Jag vill självklart också köpa din bok!
Och ge ut själv kanske jag också kommer göra en vacker dag.

Johanna sa...

Ge ut själv om de säger nej, klart boken ska ut! Här har du en till som gärna vill läsa den :)

Det blir ju mer och mer sådär inom flera branscher, musikgrupper ger ut skivor på egna bolag (som min lillebror), journalister frilansar med egna företag och författare publicerar själva. Det går!

Förresten HUR nervöst är det inte att öppna de där breven? Sliter du upp dem omedelbart eller sätter du dig ner i lugn och ro?

Duktiga Tjejen sa...

Jag VET att breven som kommer är ett nej, annars skulle de ringa. Det är jag ganska säker på. Alla har mailar utom ett, fick en till refusering nu på kvällen...

Vill SJÄLVKLART bli utgiven av förlag, det är den ultimata bekräftelsen, men är tämligen säker på att det är orimligt. Ser dock fram emot att få ge ut själv... :)

Hanna Lans sa...

Förlagsguru, det låter det! ;)

Trillingnöten sa...

Men eller hur! Det är ju så rätt! Det är bara att köra på annars...herregud...det finns alltid andra vägar om inte annat! En som läser min blogg, hon tog hjälp av en lektör...kanske kan va nåt det också? Vet ju inte hur man finner en sån. Men hon tyckte det var väldigt bra och fick mycket nya idéer!

Sussie sa...

Låter hur spännande som helst med eget förlag. Det är dock en helt ny världe det här med InDesign. Jag jobbar med det och tryckerien har sitt eget språk många gånger. Ibland får jag fråga flera gånger vad de menar.

Men det är ju stört att det i princip bara är författare som redan har gett ut något som har chansen.
Såklart ska du ge ut den när du en gång har skrivit den!

Joanna Björkqvist sa...

jag väntar ju också på besked från tre-fyra förlag och det är främst två anledningar till att jag vill föredrar att bli utgiven jämfört med att ge ut själv.

Det första är att det skulle innebära någon form av kvalitetsstämpel. Då är det inte BARA jag som tycker att boken har vissa kvaliteter. (Sen att vi alla läst en och annan riktig skitbok, om uttrycket tillåts, och vi undrat hur sjutton DEN boken kunde ges ut är en annan femma).

Den andra anledningen är jag jag då slipper hela marknadsförings- och säljbiten.

Jag är skribent, inte säljare...

Men jag kommer att köpa din bok alldeles oavsett vilket förlag du har bakom dig och tror att det är HELT sant att branschen mår bra av uppstickande egenutgivare. Det är liksom på tiden att jättarna utmanas.

Duktiga Tjejen sa...

Joanna: exakt, det är w kvalitetsstämpel/den ultimata bekräftelsen att bli utgiven på etablerat förlag och därförvill jag oxå självklart det. Eftersom jag blir refuserad får jag dok köra plan B... Och plan B blir ändå ett spännande och utmanande projekt som inte är helt fel det heller. Tror att min nästa roman har godare chanser att bli utgiven, faktiskt.

Nadja sa...

Bara du lovar att skicka den tll Hawai'i så köper jag i alla fall minst ett exemplar :) Håller fortfarande tummarna för att ett förlag ska säga ja men när tillräckligt lång tid har gått så tycker jag att du ska försöka ringa dem som inte hört av sig. Då får du ju i alla fall svar..