onsdag 11 januari 2012

När en trettonårig flicka blir våldtagen.

Gråter när jag läser sånt här. Det är alldeles för vanligt. Alldeles för hemskt. Alldeles för tabu. De flesta jag känner har varit med om någon form av sexuellt utnyttjande. 

Helt sjukt.

När en trettonårig flicka blir våldtagen.

22 kommentarer:

Joanna Björkqvist sa...

De FLESTA du känner har varit med om någon form av sexuellt utnyttjande...? Det är ju fasansfullt! Och då utgår jag ifrån att du inte menar att fulla karlar dreglar över en på krogen och försöker hångla med en fast man inte vill? Det är vidrigt nog, men de brukar ju ge sig hyfsat lätt även om de gärna försöker och hoppas på lite gensvar...

Alla övergrepp är fruktansvärda och när det gäller barn mår jag så illa att jag inte tänker klicka på din länk...

Colombialiv sa...

Aj! Vilken fruktansvärd text!

Apropå Joanna - fulla karlar som dreglar över en på krogen och försöker hångla med en fast man inte vill är väl också någon form av sexuellt utnyttjande? Allt som går över ens gränser är väl det.

Joanna Björkqvist sa...

Jag tycker inte att det är utnyttjande eftersom jag säger nej och då slutar de. De våldför sig inte på mig och jag kan freda mig. Det hinner inte bli ett utnyttjande. Jag menar inte att det måste gå till våldtäkt, absolut inte utan långt därifrån, men om jag dansar med någon eller pratar med någon på krogen (vanligare för min egen del när jag var något yngre än jag är idag) och de försöker kyssa mig på halsen och jag säger nej och de slutar, så känner jag mig inte utnyttjad. Snarare flirtad med och jag var inte intresserad av en flirt. Därför går jag därifrån. Outnyttjad.

Allt utnyttjade tycker jag handlar om makt och maktutövning är det definitivt när man tvingar sig på någon som inte vill på vilket sätt man än gör det och i vilken grad det än sker. Om jag får gehör för mitt nej på en krog kan jag inte känna mig utnyttjad. Föremål för deras uppmärksamhet och ett tänkt ragg, visst, men inte någon de haft för avsikt att utnyttja, faktiskt.

De som verkligen utnyttjar någon är de som passar på att ta för sig fast det inte bjuds för att de ser ett tillfälle...

Duktiga Tjejen sa...

Syftade inte på fulla karlar på krogen nej, även om det oxå är vidrigt om de tafsar. Syftar på våldtäkter, våldtäktsförsök, drogade eller sexuellt utnyttjande som att tex vakna av att ha någon i sig innan man hinner reagera. Bara för att man varit ung och dum och trott att han är ok och sedan känt att man får skylla sig själv för att man tog med honom hem och har haft sex med honom förut. Det sista har hänt mig.

För sexuellt utnyttjade krävs inte våld. Det är just det som är utnyttjande. Det kan vara en full gubbe som tafsar, precis som Annika skriver.

Och hur många har inte varit med om äckliga blottare tex? Tror precis alla jag känner råkat ut för det, inkl mig själv.

Joanna Björkqvist sa...

Man får aldrig skylla sig själv! Det är verkligen något jag vill lära BÅDA mina barn. Inte bara min dotter, utan även min son. Ansvaret ligger på förövaren hur kort kjolen än är på offret och hur mycket alkohol som än druckits t ex.

Det behöver absolut inte vara våld inblandat, det vet ju de alltför många barn som utnyttjas av någon de känner och faktiskt ofta tycker om. Sällan är det våld inblandat där.

Hemskt med statistiken bland dina vänner, måste jag säga...

Duktiga Tjejen sa...

Ja, visst är den? Och att vara en del av den själv. Många har det gått SÅ mycket värre för. Jag hade ändå men i flera år efteråt utan att jag visste det själv. Tänkte på det nyss igen och på hur annorlunda jag hade reagerat idag om det hänt. Då kände jag bara skuld. Och äckel. Mest äckel över migsjälv. Har fått för mig att det händer mer sånhär skit i Sthlm, men vad vet jag...

Joanna Björkqvist sa...

Skulden är intressant och fruktansvärd eftersom den leder till så mycket elände. Hur kommer vi förbi det? Där har vi alla ett ansvar. Vi måste veta och tala om att det inte finns någon skuld. Det är ju inte bara du som känner så, utan tvärtom är skulden en mycket stor anledning till att många brott inte anmäls. Det och rädslan över att inte bli trodd. Att ett nej, kan ha varit ett "nja, kanske lite".

Ett nej är ett nej. Vi måste hela tiden inpränta det i oss själva och i våra medmänniskor.

Duktiga Tjejen sa...

Saken är den att man inte alltid anser att man har sagt nej tillräckligt tydligt. Jag hann inte ens. Jag sov. Andra kanske tycker att Nej:et blev ett Ja när de kysstes eller när hon lör honom gå med hem. Eller för att hon gick full genom den mörka skogen fast hon inte borde ha gjort det.

Skuld är mkt lättare att känna som ung. Ju äldre man blir, ju lättare är det att vara snäll nr sig själv och veta vad som är rätt.

Mkt skyller jag faktiskt på samhället vi lever i. Samhället med mesiga lagar som inte straffar tillräckligt, mycket jantelag och skuld i att synas och höras. Jag vet inte om ungdomar känner lika stor skuld och skam i andra länder? Vore intressant att veta...

Lisa sa...

Det gör ont i hjärtat när jag läser sånt där.
Och jag säger som dig, mycket av det hela är samhällets fel, det gick liksom åthelvete någonstans på vägen när nån började påstå att det är den unga tjejens fel som druckit för mycket och bar den korta kjolen. När det är flickan/tjejen/kvinnan som får straffas för det resten av livet medan mannen som utfört handlingen (vad det nu än handlat om) får ett klent straff och bara en tid senare kan leva precis som vanligt igen.
Jag blir fan rädd, det är en sjuk värld vi lever i.

Anonym sa...

Jag kan tyvärr inte läsa texten. jag mår dåligt av sånt i flera veckor.. Här måste jag sätta en gräns, jag kan inte klicka på länken, men det är HELT SJUKT att barn, någon, ska behövas utsättas för sånt. SJUKT SJUKT SJUKT

Anonym sa...

Jag kan tyvärr inte läsa texten. jag mår dåligt av sånt i flera veckor.. Här måste jag sätta en gräns, jag kan inte klicka på länken, men det är HELT SJUKT att barn, någon, ska behövas utsättas för sånt. SJUKT SJUKT SJUKT

Husfrun sa...

Allt det där gör mig så fruktansvärt illa, arg, upprörd och ledsen. Att de inte blir trodda, all tabu och de milda straffen om det ens blir straff! Grymt.

Sv. jag brukar ligga på 35,5-36 grader i temp. Ligger jag långt över 36,0 har jag feber...

Anneli sa...

Fruktansvärt! Det känns tufft att ha barn i tonåren och veta att sådant händer varje dag. Det gäller att hitta ett sätt att leva med vetskapen och att förbereda dem utan att skrämma allt för mycket. Inte lätt.

Anonym sa...

Det är hemskt o så mkt vanligare än man tror... Klarade inte av att läsa allt jag heller, för jag hade kunnat skriva det själv.

nillas liv på pinnen sa...

Min erfarenhet är också att de flesta kvinnor blivit utsatta för sexuella övergrepp. Och då menar jag allt från tafsande man inte kunna freda sig från till våldtäkt. Men det pratas sällan öppet om det eftersom det fortfarande är förknippat med mycket skam och skuld.

Wero sa...

Jag förstår INTE vart världen är på väg. Sophie skrev om filmen " A serbian film" som var den värsta hon hade sett. Att man inte borde se den ( jag anade inte att det var med sex att göra ) Såklart var jag tvungen att se den. Och FY FAAAAAAAAAAAAAN vilken vidrig film. Den värsta jag sett. Den kommer förfölja mej HELA livet. Ångrar att jag såg den :(

Frida Åberg sa...

Hej alla,

Texten som min vän Sanna skrivit och som jag fick tillåtelse (av henne) att länka till på min blogg är en stark och modig historia.

Jag vill bara förtydliga att det inte handlar om en text att förfasa sig över, det var inte hennes intention, det handlar om att våga prata, skrika, berätta om det som har hänt.

När vi förfasar oss skapar vi avstånd till de som blivit utsatta. Vi säger Gud så hemskt, stackars dig osv. Det hjälper ingen annan än oss själva.

Ja det är hemskt, fruktansvärt osv, men ett sätt att ta äganderätt över utsattheten är att ta ägandet över det som hänt. Det vill säga göra historien till sin, och det tycker jag att Sanna har gjort på ett strålande sätt.

Snälla, låt inte min väns historia bli en "Aftonbladet-berättelse" Den är så mycket mer än så.

Jag ber er också att kontakta mig om ni vill länka till denna text så att jag kan fråga Sanna om det går bra.

Ha en fin dag alla!

Frida

Duktiga Tjejen sa...

Frida: Jag uppfattade den precis som du skriver. Andra reaktioner tror jag kommer från folk som inte läste den. Texten borde läsas.

Säg till om du vill att jag ska ta bort inlägget. Jag tänkte automatiskt att det var meningen att bli läst eftersom den publicerades öppet på nätet.

Texten är stark, viktig och träffande. Absolut inget man borde blunda för för att man vill blunda för hemskheter. Tvärtom: Den här visar tystheten, skammen och skulden. Den visar precis som det är.

Christel sa...

Det är det som inte får hända. Hemskt.

Sofia sa...

Det är fruktansvärt.

Lite fakta. ALLA mina kvinnliga klienter har blivit sexuellt utnyttjade som barn eller vuxna. En utav sin egen bror, en utav sin styvfar. En har blivit våldtagen så många gånger att hon tappat räkningen.

Jag förstår inte hur de har överlevt allt.

Frida Åberg sa...

DT, jag förstod din intention och att den var samma som min. Självklart är det en öppen text och jag har ingen rätt att lägga anspråk på den.

Kanske ville jag bara skydda Sanna när jag märker hur ofantligt missförstådd hon blir. Jag känner henne och vet att det absolut sista hon vill väcka är "tycka synd om" och förfasan.

Jag vet att du har örstått det DT, hoppas ni andra förstår det också.

Lisa sa...

Vill bara kika in här och säga att jag tänker på dig. Hoppas inte illamåendet tagit musten ur dig helt.
Kram