måndag 6 juni 2011

Vad jag äter och varför.

Önskerubrik från L (vem är du L?)



Rent generellt äter jag laktosfritt och i köttväg endast fisk, fågel och skaldjur. Jag har inte ätit "red meat" på tjugo år och har inga planer på att börja igen heller. Jag har alltid äcklats över kött och var superpetig med maten när jag var liten, tills jag kom på att jag bara var petig med kött. Under perioder åt jag inte fågel heller, men jag kom sedan på att jag klarade av att äta det även om jag föredrar fisk eller vegetariskt - och äter fisk i princip varje dag i veckan. Jag älskar även soyaprodukterna, sånt som inte fanns förr.



Till frukost äter jag gärna en skål naturell yoghurt med frukt eller bär (älskar blåbär!) och nötter, ekologiskt vaniljpulver och linfrön. Ibland äter jag bara ett par ägg, men jag ogillar äggula så jag brukar bara äta äggvitan. Ibland äter jag mackor; helst hembakat bröd med avokado och paprika som pålägg. Jag har sällan ost på macka och smör har jag inte haft som pålägg så länge jag har kunnat prata. När jag var liten sa jag alltid "en macka utantill" vilket betydde utan smör och med minimal ostskiva. Fick jag för mycket mådde jag superilla.



Till lunch föredrar jag sallad. Älskar räkor och tonfisk, feta, halloumi, getost, ruccola, solrosfrön, spenat, groddar, bönor, coctailtomater, quinoa... Fast ganska ofta äter jag lunch ute nuförtiden och då blir det oftast fisk och potatis eller nått annat. Älskar luncherna på Thelins. Inom en snar framtid kommer jag dock bara äta ute typ en lunch i veckan (och då på Thelins) och resten av dagarna ha matlåda.



Mellis: Frukt, laktosfri keso, delikatessknäcke, ägg eller froosh föredras. Har ni testat froosh? Hur god smoothie som helst, och det är bara frukt och bär, inget annat.


Middag: Jag älskar potatis, speciellt hemmagjord klyftpotatis - mums! och olika goda röror. Jag är inte särskilt förtjust i pasta, men ibland kan jag på pastasug och göra en riktig kaloribomb med ost, pesto och skaldjur.


Kikärts-soppa med potatis är också supergott. Och min hemmagjorda lins-lasagne eller quorn-lasagne (med spenatplattor och fetaost). Favoriten i sopp-väg är ändå bouillabaisse som jag brukar göra många liter av och frysa in. Supergod fransk fisksoppa med olika fiskar, saffran, matlagningsvin och grönsaker. I love it.


Lax äter jag varje vecka, det är en storfavorit. Jag äter också laktosfri keso superofta. Ikväll åt jag t.ex. en burk tonfisk blandat med keso, tomater, solrosfrön och lite getost och ganska ofta äter jag just något sådant till middag. Eller en omelette eller yoghurt.


Oftast äter jag ganska nyttig mat eftersom jag mår bäst av det. Jag har en känslig mage och tränar tre-fyra gånger i veckan plus går mycket, så jag behöver bra energi. Det är helt enkelt därför jag äter det här. Gott, och nyttigt. No todo lo rico es malo.

Mitt problem är dock att jag är en sucker för godsaker. Jag älskar att baka och just nu är muffins fyllda med blåbär och choklad en favorit. Jag äter frukt typ varje dag, men det brukar oftast inte stilla begäret. En cola light slinker ned då och då, choklad, chips... Och ibland äter jag pizza, falafel, fiskburgare, våfflor, quorn-tacos och sånt, men jag gillar inte snabbmat direkt. Och så dricker jag kaffe med soyamjölk varje dag och ibland Detox-thé (yogi) och är dålig på att dricka tillräckligt med vatten. Jag brukar för det mesta inte känna törst och får tvinga mig själv att dricka mer än vad jag egentligen vill.

All in all kommer jag alltid upp i maxat kaloriintag nästan varje dag (runt 2000 i snitt) men skulle gärna gå ned några kilon och bli av med mitt onyttighets-sug.



Måste förövrigt tillägga att jag har fått en massa önskerubriker (20 st) och är så himla glad! Kommer nog inte hinna med dem alla innan USA-resan om en vecka, men jag ska skriva allihop innan sommaren är slut. Lite status på dem följer här:


hur jag ser på min framtid och vad jag vill med den
Något jag alltid tänker att jag borde börja med, men inte kommer mig för.
Det här gör jag när jag är ensam och aldrig annars
Min andlighet
Recept för en lyckad trerättersmiddag;)
Jag kan rekommendera dig att åka hit.
Drömresan.
Mitt liv som fotomodell.
Då kände jag mig liten...
Då kände jag mig stolt!
Det mest pinsamma ögonblicket...
Min rädsla hindrar mig från att...
En absolut perfekt dag i mitt liv
Om mitt liv var en film skulle den heta...
Min mardröm
Dagen jag vill uppleva igen precis så som den var
Vad jag äter och varför.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Mums vad mycket gott! Och intressant önskerubrik! :) Ja å så har vi samma Marimekko-mugg också! :)

Duktiga Tjejen sa...

Älskar de marimekko-muggarna! Har bara två... Mkt gott yes :)

Trillingnöten sa...

Vad kul att få se och höra om dina matvanor :) Vi är ganska lika förutom att jag älskar rött kött, eller allt kött...Och potatisen är ju underbar. Tänk så mycket man kan göra med potatis egentligen :) Och keso! Jag använder keso till nästan allt också. Haha...keso, lite äpple och kanel superbra mellanmål. Kasta i lite nötter också!

Duktiga Tjejen sa...

Jag glömde skriva nötter, äter ofta lite nötter till belöpa oxå ju :) mkt intressant med folks matvanor, hade gärna läst frå fler...

Bra karl sa...

Åh vilken befrielse att läsa att du faktiskt äter lite onyttigt ibland också :) Personligen äter jag nyttigt för att ha "råd" att vara onyttig utan att kroppen mår dåligt. Ungefär som att jobba för att ha råd med en bra fritid :)
Kram

Johanna sa...

Allt ser väldigt gott ut tycker jag. Dock kör jag gärna på med mermjölkprodukter än du, älskar att dricka mjölk, äta ost, och gör typ alltid sås på creme fraiche. Hehe, nu framstår jag som väldigt nyttig känner jag :)

Kul grej med önskerubrikerna, funderar på att sno den idén nån gång framöver.

Helena (misspkm) sa...

Måste fråga i och med att jag äter enligt min egen blodgrupp - en diet jag började med i Januari nu i år och har inte mått bättre. Vilken blodgrupp är du? Allt ser jättegott ut!

Duktiga Tjejen sa...

Jag äter laktosfritt för att jag har känslig mage måste tilläggas. Och exakt - äta nyttigt för att få äta onyttigt ibland.. ;)

Blod-dieten har jag funderat på. Jag har läst om den (min kille har en sådan bok) och funderar på det. Han kör vissa grejer av det, och jag lite färre, men jag borde nog tänka mer på det...

Colombialiv sa...

Det här är ett jobb som kanske kan intressera dig:
http://www.rfsu.se/sv/Om-RFSU/Jobba-hos-oss/RFSU-soker-jurist/

Kram!

Tears and Pearls sa...

Ser gott ut! O vad duktig du är med dina önskerubriker! Had eju ett par sytcken, men sedan glömdes de andra bort :(

Duktiga Tjejen sa...

Comombialiv: skulle GäRNA ha det jobbet! Det kan ju inte skada att söka, även fast jag har noll års erfarenhet som jurist... Fast jobbar ju med hälso-och sjukvård och har juristexamen och är utbildad inom mänkliga rättigheter osv :) tack för tips!

Lillaleex sa...

Tack så mycket för omtanken, det värmer! :) Ja det är inte lätt när någon nära går bort, men man måste tänka framåt ändå. Alla ska vi åt det hållet en vacker dag.