Igår kom Monkis mamma, min farsa, syrra och hennes kille på försenad födelsedagsmiddag hos mig. Sallad, hembakat bröd med oliver, rosmarin och soltorkade tomater, bouillabaisse och chokladmousse med bär går alltid hem, och är dessutom skitlätt att göra.
Bouillabaisse med selleri, lök, zuccini, tomat, purjolök, champinjoner, vitlök, rosmarin, fänkål, oregano, salt, peppar, saffran, lax, räkor, torsk, krossade tomater och matlagningsvin. Toppas med persilja och creme fraiche. |
Jäst, vatten, mjöl och valfria kryddor - låt jäsa två timmar, sedan vrids de till baguetter och görs i ugn på 250 grader i en kvart, därefter 10 minuter på 150 grader. |
Lätt vispad grädde, smält choklad med två äggulor nedblandade, två matskedar floursocker, en halv tesked instant kaffepulver, vispa och låt stå ett par timmar i kylen. Voila! |
Men chocken, chocken! När jag gjorde kaffe i espressomaskinen till syrran och hennes kille i mina fina koppar från Argentina, och pappa frågade om han också kunde få en kopp.
Dagen innan hade han druckit kaffe för första gången på 28 år. Förvisso bara två klunkar och med väldigt mycket grädde, men ändå. Igår fick han en koffeinfri espresso av mig efter middagen och han drack upp hela.
Om ni kände min pappa skulle ni förstå chocken. Vi har till och med bildbevis ifall vi skulle få för oss att vi har drömt.
10 kommentarer:
Åh, gud vad gott det ser ut (och lät). Du bor inte i närheten av mig så man kan bli bjuden? Ha ha! ;-)
Oj, ja det steget var enormt för din farsa. Insåg han själv vad han gjorde??
Oj så smarrigt det ser ut!!
Åh, tackar! Jag ÄLSKAR att laga mat och gör det ofta, mycket och gärna. Jag bor utanför Sthlm dock... ;)
Är fortfarande i chock av pappas kaffedrickande.
Sicka underbara bilder! :)
*asg* men nu vill jag ju veta..gillar han inte kaffe eller?
Maten ser fantastiskt god ut!
Mums sa jag :)
Kram på di!
Han gillar inte koffein, påstår han. Men han var länge beroende av coca cola (haha), så han har nog inte riktigt fattat... Han drack en gång för 28 år sedan och fick hjärtklappning...
Jag har slutat med riktigt kaffe sen ett par månader, men dricker koffeinfritt ibland. Like like.
Efterrätten, skulle den funka på nyårsafton? Är den lite nyårsaftnig, liksom? Vi ska göra trerätters på nyår och jag vill göra något enkelt men gott till dessert och den där såg ju jättefin ut!
men gud vad gott det där bouilla såg ut.. jag vill ha :)
Christel: Jag har ingen aning om vad man ska göra och inte ska göra när hur var, men chokladmousse tycker jag funkar otroligt bra på vintern! På sommaren kanske man vill ha en fruktigare sak? Det finns säkert nån form av "vinterbär" man kan ha på moussen om man vill vara korrekt. Sen beror det kanske på vilka rätter man har innan? Eftersom jag hade ganska lättsam mat och chokladmousse är ganska mastigt tyckte jag att det var ett fint avslut :)
Pim: Det är superb! Gör en, vetja! Obs - jag byter ut sej mot torsk och har mer grönsaker i och inga musslor. Det passar mig bättre.
Å hjälp vad det där såg gott ut!
Skicka en kommentar